Agronomice •  14.04.2020

Pregătiri pentru tratamentele esențiale aplicate culturii de viță-de-vie

Marcat. Vedeți conținutul marcat Adauga la favorite
Ceva n-a mers bine. Vă rugăm să încercați din nou...

Luna mai, alături de luna iunie sunt cele mai importante luni din punct de vedere al sensibilității viței de vie față de boli și dăunători, cât și al aportului de microelemente în fenofazele esențiale. Vă voi prezenta succint aspecte ce privesc simptomatologia, ecologia și biologia principalelor boli și dăunători, urmate de măsurile de prevenție și combatere.

Conform statisticilor meteorologice din România, în lunile mai și iunie sunt înregistrate cele mai mari precipitații lunare raportate la media anuală, iar temperatura medie a aerului este între 22-26°C.  Am ținut să fac aceste precizări meteorologice, deoarece condițiile climatice sunt principalul factor de dezvoltare al plantelor, dar totodată și sursa apariției atacului bolilor și dăunătorilor din plantații.

“Regula de 30” pentru mană, Plasmopara viticola, este descrisă în literatura de specialitate ca fiind regula condițiilor de producere a infecției primare și anume: 10 °C  temperatura minimă a aerului măsurată dimineața, 10 mm de ploaie căzută în ultimele 24-48 de ore și 10 cm lungimea lăstarului, suma celor trei factori =30. Ciuperca iernează pe frunzele infectate de pe suprafața solului sub formă de oospori rezistenți până la temperaturi de -25 °C și pot să supraviețuiască în sol între 5 și 10 ani. Atunci când ”Regula de 30” este îndeplinită, oosporii au capacitatea de germinare, emițând zoospori responsabili de producerea infecțiilor primare. În perioada de incubație întâlnim și primele semne de pe aparatul vegetativ ca urmare a descompunerilor țesuturilor foliare, luând aspect pe partea superioară a frunzei de ”pete undelemnii”. La sfârșitul perioadei de incubație, în momentul îndeplinirii altor factori, dacă timp de 4 ore nocturne avem umiditatea relativă a aerului de peste 92%, iar temperatura medie depășind 13°C, pe partea dorsala ”petelor undelemnii” apare puful micelian albicios sub formă de conidii cu conidiofori. Ciuperca fiind policiclică, în cursul anilor ploioși, poate produce între 50-60 de infecții secundare. Recomand la BBCH 53 - ”inflorescențele s-au dezvoltat, dar butonii sunt încă compacți” aplicarea unui tratament pe bază de mancozeb, utilizând produsul Dithane™ M45 în doză de 2 kg/ha.

Cele mai importante, dar și cele mai sensibile fenofaze sunt BBCH 60 -”înainte de înflorit”, când prima inflorescență de pe racem înflorește, iar capișoanele primei flori se desprind de pe receptacul și BBCH 69 -”sfârșitul înfloritului”, când toate florile au corola/capișoanele căzute și se observă cele 5 stamine libere, motiv pentru care vom folosi două tratamente succesive cu  Zorvec™ Zelavin® Bria, produs sistemic pe bază de oxathiapiprolin și folpet, aplicat în doză de 0,2 l/ha oxathiapiprolin + 1,25 kg/ha folpet. Vă reamintesc că în momentul de dinainte și după înflorit putem aplica alături de Zorvec™ Zelavin® Bria și îngrașăminte foliare pe bază de bor, microelement ce ajută la o alungire a racemului, implicit o spațiere a boabelor pe ciorchine. În următoarele fenofaze de creștere ale lunii iunie vom utiliza pentru combaterea manei produsele Equation® Pro și Curzate® F.

În materialul precedent (îl găsiți aici) am facut referire, mai pe larg, la o altă boală păgubitoare întâlnită în plantațiile cu viță de vie, făinarea, Uncinula necator, din acest motiv vă voi enumera doar produsele ce le vom aplica pentru fiecare fenofază:

- pentru BBCH 53, respectiv BBCH 85 ”Struguri în pârgă” –> boabele sunt moi la atingere, vom utiliza produsul Karathane™ Gold 350 EC în doză de 0,5 l/ha.

- pentru BBCH 60, BBCH 73 ”Dezvoltarea boabelor” –> boabele se evidențiază bine în cadrul ciorchinelui și BBCH 81 ”Începutul coacerii boabelor”, recomand 0,225 l/ha Talendo®.

- pentru BBCH 69 și BBCH 77  ”Compactarea ciorchinelui” –> boabele și-au mărit dimensiunea la 70% din dimensiunea finală și încep să se atingă între ele, vom aplica produsul Systhane™ Forte în doză de 0,2 l/ha.

Mai jos, veți regăsi centralizat schema de tratamente necesară fiecărei fenofaze de creștere.

Molia verde a strugurilor (eudemisul) - Lobesia botrana cauzează daune însemnate în plantațiile viticole din România.  Eudemisul este o specie polivoltă ce dezvoltă două generații/an în zona de Nord a României și 3 generații pe an în zona de Sud. Insecta iernează sub formă de cocon mătăsos sub scoarța exfoliantă a butucilor sau coardelor.

Ca mod de dăunare, larvele din G1 rod bobocii florali, inflorescențele și apoi ciorchinii foarte tineri (o larva consumă până la 80 de boboci florali în timpul dezvoltării sale). Cele din G2 rod în interior boabele verzi sau în pârgă, iar cele din G3 boabele în pârgă sau coapte. Daunele provocate de G2 și G3 favorizează atacul ciupercii Botrytis cinerea. Recomand aplicarea tratamentelor cu produsul Laser™ 240 SC 0,2 l/ha, atât pentru fenofaza BBCH 53 pentru G1, dar și pentru generațiile G2 și G3 corespunzătoare fenofazelor BBCH 73 și BBCH 85.

 

 

Fenofaza de crestere

Agentul patogen

Substanta activa

Denumire produs

Doza recomandata

T1

BBCH 12-13

 A doua(treia) frunzulita vizibila

Fainare

 

350 g/l meptildinocap

Karathane™ Gold 350 EC

0,5 l/ha

T2

 

BBCH 53

Inflorescentele sau dezvoltat dar butonii floriferi sunt inca compacti

Mana

Fainare

Molie G1

 

mancozeb 80%

350 g/l meptildinocap

240 g/l spinosad

Dithane™ M-45

Karathane™ Gold 350 EC

Laser™ 240 SC

2,0 kg/ha

0,5 l/ha

0,2 l/ha

 

T3

BBCH 60

Prima floare infloreste iar capisoanele primei flori se desprind de pe receptacul

Mana

 

Fainare

oxathiapiprolin 10%+folpet 

 

20% proquinazid

Zorvec™ Zelavin® Bria

 

Talendo®

0,2l/ha+1,25 kg/ha

 

0,225 l/ha

 

T4

BBCH 69

 Sfarsitul infloritului ,toate florile au capisoanele/corola cazute si se observa cele 5 stamine libere

Mana

 

   Fainare

oxathiapiprolin 10%+folpet

240g/l myclobutanil

350 g/l meptildinocap

Zorvec™ Zelavin® Bria

 

Systhane™ Forte și

Karathane™ Gold 350 EC

0,2 l/ha+1,25 kg/ha

 

0,2 l/ha

0,5 l/ha

 

T5

 BBCH 73

 Dezvoltarea boabelor, boabele se evidentiaza bine in cadrul ciorchinelui

Mana

Fainare

Molie G2

30% cimoxanil + 22.5% famoxadon

20% proquinazid

240 g/l spinosad

Equation® Pro

Talendo®

Laser™ 240 SC

0,4 kg/ha

0,225 l/ha

0,2 l/h

 

T6

 BBCH 77

Compactarea ciorchinelui, boabele si-au marit dimensiunea/70% din marimea finala si incep sa se atinga intre ele 

Mana

 

Fainare

4,8% cimoxanil + 48% folpet

 

 

240g/l myclobutanil

 

Curzate® F

 

 

 

Systhane™ Forte

2,5 l/ha

 

 

 

 

0,2 l/ha

 

T7

 BBCH 81

Inceputul coacerii boabelor- la soiurile cu pelita colorata, acestea incep sa-si schimbe culoarea iar compactarea boabelor creste

Mana

 

Fainare

30% cimoxanil + 22.5% famoxadon

 

20% proquinazid

 

Equation® Pro

 

 

 

Talendo®

0,4 kg/ha

 

 

 

 

0,225 lt/ha

 

T8

 BBCH 85

 Struguri in parga, la soiurile albe boabele debin translucide, iar la cele cu pelita colorata - boabele s-au colorat in totalitate.Boabele sunt moi la atingere

Mana

Fainare

Molie G3

75% mancozeb

 

350 g/l meptildinocap

 

 

240 g/l spinosad

Dithane™ Neotec 75 WG

 

Karathane™ Gold

 

Laser™ 240 SC

2 kg/ha

 

0,5 l/ha

 

0,2 l/ha

 

Ing. Alfred Ștefan

KAM Specialty Crops