RexadeTM

Erbicide

* Produsul este în curs de omologare. Acesta va putea fi comercializat numai după emiterea certificatului de omologare.

 

Erbicid cu aplicare postemergentă destinat combaterii buruienilor graminee și a unui spectru larg de buruieni cu frunză lată din culturile de cereale de toamnă (grâu, grâu spelta, secară și triticale)


Avantaje

RexadeTM este un erbicid selectiv, cu aplicare postemergentă care combină două moduri de acțiune date de cele trei substanţe active conținute: florasulam, piroxulam și halauxifen-metil (ArylexTM active).


Culturile înregistrate

Cereale


Precizari tehnice

 • Ingrediente active

  Conține: 52.1 g s.a./kg halauxifen-metil + 37.5 g s.a./kg florasulam + 187.5 g s.a./kg piroxsulam + 266 g s.a./kg cloquintocet acid (safener)

  Ambalat: la 500 g

 • Mod de actiune

  Florasulam este o substanță activă aparținând grupei chimice triazolopirimidine sulfonamide (Grup B, clasificare HRAC, 1,5 triazolo-pirimidin-sulfon-anilide) tip 1 care acționează prin inhibarea enzimei acetolactat sintază (ALS), se translocă sistemic în plantă inhibând sinteza aminoacizilor principali ai plantei, ulterior inhibând diviziunea celulară ceea ce duce la moartea speciilor sensibile.

  Piroxsulam este o substanță activă aparținând grupei chimice triazolopirimidine sulfonamide (Grup B, clasificare HRAC, 1,5 triazolo-pirimidinsulfon-anilide) tip 2 care acționează prin inhibarea enzimei acetolactat sintază (ALS), se translocă sistemic în plantă inhibând sinteza aminoacizilor principali ai plantei, ulterior inhibând diviziunea celulară ceea ce duce la moartea speciilor sensibile.

  Halauxifen-metil (ArylexTM active) este o substanță activă aparținând subclasei Arylpicolinate care acționează ca o auxină sintetică (regulator IAA - indole-3-acid acetic).

 • Mod de aplicare

  Cereale de toamnă (grâu, grâu spelta, secară, triticale)

  • Erbicidul RexadeTM poate fi aplicat de la stadiul de 2 frunze ale culturii (BBCH-12) până la stadiul de 2 noduri ale plantei de cultură (BBCH-32), un singur tratament pe sezon, la următoarele doze:

  • 60 g produs/ha + adjuvant* pentru combaterea buruienilor monocotiledonate anuale Apera spica-venti (iarba vântului).

  • 100 g produs/ha + adjuvant* pentru combaterea  buruienilor monocotiledonate anuale Alopecurus myosuroides (coada vulpii), Lolium spp., Avena spp. (odos), Bromus spp. (obsiga) și a unor buruieni dicotiledonate anuale Fumaria officinalis (fumăriță), Lamium spp. (sugel, urzică moartă), Matricaria inodora (mușețel nemirositor), Matricaria chamomilla (mușețel), Stellaria media (rocoină), Papaver rhoeas (mac) și Veronica spp (ventrilica).

  • Pentru a obține cele mai bune rezultate, se recomandă ca perioadă optimă de aplicare atunci când buruienile sunt într-un stadiu de dezvoltare mic și sunt în creștere activă.

 • Informatii suplimentare

  Recomandări de utilizare

  • Erbicidul RexadeTM poate fi aplicat pe toate tipurile de sol.

  • Volumul de apă recomandat pentru prepararea soluției de stropit este de 100-400 litri apă/ha.

  • RexadeTM poate fi aplicat la temperaturi cuprinse între 8-250 C. Aplicarea erbicidului poate fi făcută și la 50 C, dar apariția simptomelor de combatere este mai lentă, controlul final al buruienilor nefiind afectat.

  • Asigurați-vă că buruienile sunt uniform acoperite cu soluția de tratat.

  • Erbicidul RexadeTM nu este spălat de ploaie la 1 oră după aplicare.

   

  Culturi învecinate

  • A se evita pe durata aplicării erbicidului RexadeTM  deriva pe culturile învecinate, deoarece pot apărea fenomene de fitotoxicitate sau chiar distrugerea culturilor sensibile.

  - Pentru leguminoase, rapiță și porumb: este necesară o zonă tampon de 5 m, atunci când se utilizează duze standard.

  - Pentru toate celelalte culturi: este necesară o zonă tampon de 10 m atunci când se utilizează duze standard, dar poate fi redusă la 5 m când se utilizează duze de reducere a derivei de 50 sau 75%.

  • A se aplica erbicidul RexadeTM de preferat în condiții optime - fără vânt sau cu o viteză a vântului egală sau mai mică de 19 km/h, la temperaturi mai mici de 250 C la umbră.

  • Aplicați erbicidul RexadeTM numai cu un pulverizator cu braț. Folosiți o presiune de pulverizare cât mai mică posibil și o înălțime a brațului adaptată tipului de duză și vegetației pulverizate, asigurând în același timp o distribuție uniformă a pulverizării. Folosiți duze potrivite pentru aplicarea erbicidelor. 

   

  Rotația culturilor

  • După aplicarea erbicidului RexadeTM la doza de 100 g/ha până la faza de 2 noduri ale culturii, se poate înființa orice cultură după recoltarea culturii tratate.

  • În caz de cultură calamitată tratată cu erbicidul RexadeTM, se pot înființa următoarele culturi: după minim 4 săptămâni de la tratament: cereale de primăvară, porumb și floarea soarelui.

  • Atunci când decideți ce cultură să înființați, trebuie luate în considerare de asemenea toate erbicidele utilizate pe suprafața care urmează să fie re-cultivată.

   

  Rezistența buruienilor

  • Erbicidul RexadeTM conține trei substanțe active: halauxifen-metil (ArylexTM active), pyroxsulam și florasulam, astfel încât riscul de rezistență este redus pentru speciile de buruieni dicotiledonate.

  • Halauxifen-metil (ArylexTM active) este un arilpicolinat (grupa O, clasificarea HRAC), substanță activă la care riscul dezvoltării rezistenței este considerat scăzut.

  • Piroxsulam și florasulam sunt substanţe de tip triazolopirimidină (grupa B, clasificarea HRAC) și, ca inhibitori ai ALS (acetolactat sintază), există riscul de dobândire a fenomenului de rezistență la aceste substanțe active, prin urmare, trebuie luate măsuri de precauție pentru a minimiza acest risc.

  Prevenirea apariției rezistenței

  - Buruieni monocotiledonate

  1. Nu aplicați acest produs pe specii de buruieni monocotiledonate cu rezistență cunoscută sau suspectată la erbicidele ALS.

  2. Pentru a evita apariția fenomenului de rezistență, nu aplicați acest produs sau orice alt produs care conține o substanță activă cu acțiune inhibitoare ALS pentru combaterea buruienilor monocotiledonate mai mult de un tratament la orice cultură.

  3. Ar trebui adoptate bunele practici agricole, cum ar fi aratul, scarificare adâncă în toamnă, utilizarea unor rate mai mari de semințe și cultivare competitiva. Consultați ghidurile locale de rezistență.

  4. Utilizați amestecuri de erbicide cu diferite moduri de acțiune la dozele recomandate.

  5. Aplicați erbicidele la momentul optim specificat în etichete și în condiții favorabile de temperatură. 

   

  Buruieni dicotiledonate

  1. Utilizați dozele recomandate în etichetă pentru a maximiza controlul și a minimiza apariţia reinfestărilor.

  2. Nu aplicați RexadeTM la aceeași populație de buruieni de mai multe ori pe an.

  3. În zonele în care s-a dezvoltat rezistență la erbicidele ALS la speciile țintă, aplicați RexadeTM utilizând amestecuri cu erbicide cu un mod de acțiune non ALS.

  4. În zonele în care s-a dezvoltat rezistența la ALS și erbicide din grupa O, aplicați RexadeTM ca parte a unui program de combatere integrată.

  5. Aplicați erbicidele la momentul optim specificat în etichete și în condiții favorabile de temperatură.


A se utiliza numai în scopul pentru care a fost omologat şi în conformitate cu instrucţiunile alăturate.

Riscurile asupra utilizatorilor şi a mediului pot fi evitate numai cu condiţia respectării recomandărilor din prezenta etichetă.

Citiţi totdeauna eticheta înainte de utilizare!