Blog •  11.11.2020

În Teleorman, hibrizii Pioneer® de porumb și floarea-soarelui au oferit producții bune din nou

Marcat. Vedeți conținutul marcat Adauga la favorite
Ceva n-a mers bine. Vă rugăm să încercați din nou...

Pentru sudul țării, 2020 nu a fost tocmai anul celor mai mari producții la porumb și floarea-soarelui. Cauzele sunt deja binecunoscute, iar efectul schimbărilor climatice este resimțit de fermieri mai ales la proba cântarului. Cu toate acestea, genetica Corteva Agriscience a făcut diferența în toată țara.  În județul Teleorman, compania Corteva Agriscience este leader de piață, și toți fermierii de top din județ au semănat și în această campanie hibrizi Pioneer® și au obținut producții mult peste așteptări, în condițiile acestui an dificil. 

Ne-am fi dorit să avem și în 2020 producțiile remarcabile din alți ani în zona de sud - est și  sud-vest, însă trebuie să spunem că mulți dintre fermierii care au ales hibrizii și produsele de protecția plantelor din portofoliul companiei Corteva Agriscience au avut rezultate peste așteptările inițiale. Este și cazul fermierilor din județul Teleorman, precum domnul Dincă și domnul Mățoi, care au mizat ca și în alți ani pe hibrizii Pioneer®, atât la porumb, cât și la floarea-soarelui. Producțiile pe care le-au obținut dovedesc faptul că, atunci când un fermier face alegerile corecte, aplică tehnologia corespunzătoare, este prezent pe câmp și chiar dacă nu are parte de cele mai bune condiții, poate obține rezultate. Suntem alături de fermieri mai ales în astfel de ani dificili și sperăm ca de la an la an să le oferim cele mai bune soluții, cele mai bune produse și cele mai bune sfaturi, astfel încât să fie mulțumiți de alegerile făcute” -  Maria Cîrjă,  Marketing Manager România & Republica Moldova.

Domnul inginer Cristian Dincă din localitatea Seaca, județul Teleorman, a obținut în acest an rezultate remarcabile la porumb și floarea-soarelui. A ales să semene trei hibrizi Pioneer® – P0268, care i-a oferit o producție de 8.200 kg/ha; P9911, la care o obținut 8.100 kg/ha și P0023 care i-a adus 8.000 kg/ha.

În acest an am semănat porumbul după floarea-soarelui, astfel că terenul a fost arat în toamnă, apoi pregătit în primăvară cu discul și combinatorul. Am fertilizat în negru cu îngrășământ complex 20.20.0 - 200 kg/ha, am semănat la finalul lunii martie, atunci am administrat și 150 kg/ha de uree. În stadiul de 4-8 frunze am administrat un erbicid, un insecticid și un fungicid, după care, atunci când plantele aveau în jur de 14 frunze, am prășit. Recoltatul a avut loc începând cu jumătatea lunii august, iar rezultatele obținute cu hibrizii Pioneer® au fost cele mai bune din fermă. Anul viitor voi semăna tot în jur de 80 ha cu porumb și am ales deja hibrizii Pioneer®, inclusiv pe cei la care am obținut producții foarte bune în acest an”, a declarat fermierul.

La floarea-soarelui Cristian Dincă a ales doi hibrizi din portofoliul companiei Corteva Agriscience și a obținut 3.710 kg/ha cu hibridul P64LE137 și 3.600 kg/ha cu hibridul P64LE99.

Floarea-soarelui am semănat-o după grâu, și la fel ca în cazul porumbului, terenul a fost arat, apoi pregătit în primăvară cu discul și combinatorul. Am fertilizat cu complex 20.20.0 și uree, iar semănatul a avut loc la finalul lunii martie. În stadiul de 8 frunze am erbicidat și am administrat un fungicid și un insecticid. La începutul lunii august am recoltat, iar producțiile au fost mulțumitoare, având în vedere condițiile acestui an”, a mai punctat ing. Dincă.

Gheorghe și Gabriel Mațoi, doi fermieri tată și fiu din județul Teleorman, se numără și ei printre colaboratorii Corteva Agriscience care au obținut în acest an producții mulțumitoare la porumb și floarea-soarelui. Aceștia lucrează 750 ha, dintre care au semănat 180 ha cu porumb și 210 ha cu floarea-soarelui. În ferma lor, la porumb s-au remarcat hibrizii P9903 și P9415 care le-au oferit producții de 8.300 kg/ha, respectiv 7.700 kg/ha.

La porumb am avut 100 ha monocultură și 80 ha au fost semănate după păioase. Am făcut o arătură adâncă în vară, acolo unde au fost păioase, iar unde a fost porumb am arat în toamnă. În primăvară am aplicat nitrocalcar - 120 kg/ha, am pregătit terenul cu combinatorul, la 8-10 cm, după care am semănat în perioada 28 martie – 5 aprilie și am aplicat 150 kg/ha îngrășământ complex 27.13,5.0, iar imediat după semănat, în negru cum se spune, am mai administrat 150 kg/ha de azotat de amoniu. Am aplicat erbicide pentru buruieni cu frunza lată, dar și pentru monocotiledonate, și am efectuat o prașilă mecanică în stadiul de 8-10 frunze. Am recoltat începând cu 20 august”, a precizat Gheorghe Mațoi.

La floarea-soarelui, cei doi fermieri au ales hibrizii P64LE137 și P64LE25 și au obținut 3.700 kg/ha, respectiv 3.400 kg/ha.

Floarea-soarelui a fost semănată după păioase, astfel că terenul a fost arat în vară, apoi pregătit cu combinatorul în primăvară, însă înainte de această lucrare am administrat nitrocalcar – 120 kg/ha, apoi la semănat am administrat 150 kg/ha îngrășământ NPK 20.20 cu sulf. Am semănat începând cu 20 martie, un lucru nu tocmai bun pentru că apoi a nins. Am erbicidat preemergent, dar și cu Express®, și am făcut o trecere cu fungicid și bor, atunci când plantele aveau 10-12 frunze. Aceasta a fost toată tehnologia, după care am recoltat începând cu data de   23 august. În următoarea campanie vom semăna 200 ha cu floarea-soarelui și 180 ha cu porumb. Vom alege hibrizi Pioneer® și pentru anul viitor și trebuie să spun că producțiile menționate reprezintă producțiile medii pe fermă. Am avut producții și de 10 tone/ha cu hibridul P9903 pe sole unde am întors rapița. Una peste alta pot spune că am obținut producții bune pentru acest an”,  a conchis fermierul Gheorghe Mațoi.