Blog •  17.10.2019

Fermierii campioni la floarea-soarelui din vestul țării

Marcat. Vedeți conținutul marcat Adauga la favorite
Ceva n-a mers bine. Vă rugăm să încercați din nou...

Și fermierii din vestul țării au ales în acest an hibrizii Pioneer® și au obținut producții foarte bune. Alături de apreciații hibrizii P64LE25 și P64LE99, P64LE136 le-a dovedit acestora că asigură producții foarte bune, motiv pentru care anul viitor îl vor alege pentru o suprafață mai mare.

Cornel Suciu din localitatea Jebel, județul Timiș este primul fermier campion din vestul țării. Acesta a ales hibridul P64LE99 și a obținut 4.596 kg/ha. “Lucrez 650 ha, iar în acest an am avut floarea-soarelui pe 50 ha. Am întors rapița, dar am avut și sole pe care planta premergătoare a fost porumbul. Am semănat 65.000 b.g/ha la finalul lunii martie, atunci când am semănat rapița am aplicat DAP - 200 kg/ha, iar în primăvară la pregătirea patului germinativ am mai dat îngrășământ triplu 15 și 300 kg/ha de azot. Am erbicidat cu Express® 50 SG, am aplicat un fungicid, dar și un îngrășământ foliar cu bor. Cultura nu a fost prășită pentru că nu a fost nevoie, am pregătit terenul foarte bine, apa a rămas în sol și cultura s-a comportat corespunzător. Recoltatul a avut loc după 20 septembrie, am recoltat cu 7-8 % umiditate, a fost o producție foarte bună, mai ales că este primul an în care am semănat acest hibrid. Media pe fermă a fost de 4.030 kg/ha, chiar am fost sceptic că voi obține peste 4 tone/ha, au fost și parcele mai bune, așa că voi alege același hibrid pentru anul viitor, însă vom mări suprafața pentru că a fost o toamnă foarte secetoasă”, a declarat fermierul campion.

Următorul fermier campion din vestul țării este domnul Tinel Ciupa, din localitatea Șag, județul Timiș. Acesta a obținut 4.300 kg/ha cu hibridul P64LE136. “Lucrez 340 ha, iar floarea-soarelui am avut pe 80 ha. Am semănat pe mai multe sole, deci au fost mai multe plante premergătoare – porumb, grâu și soia. Astfel că, am arat terenul și l-am pregătit cu combinatorul în două treceri. Am fertilizat în toamnă cu îngrășământ complex 18.46.0 - 200 kg/ha, acolo unde nu am mai putut semăna grâu, după care la semănat, pe rând, am dat 200 kg/ha de triplu 16, iar la prașilă am aplicat azot – 230 kg/ha. Am semănat 63.000 b.g/ha la începutul lunii aprilie, cultura a primit două erbicide, unul preemergent și altul postemergent, am aplicat și fungicidul Tanos® 50 WG. Am recoltat la finalul lunii august, începutul lunii septembrie și pot spune că a fost un an bun și am fost mulțumit de producție”, a specificat agricultorul. Acesta a mai adăugat că anul viitor va semăna floarea-soarelui pe aproximativ 80 ha.

În județul Arad fermier campion a devenit domnul Cosmin Micu, care a cultivat hibridul P64LE25 și a obținut 4.191 kg/ha. Acesta lucrează 1.300 ha, iar cu floarea-soarelui a avut în acest an 280 ha, semănate după grâu și orz. “Am arat terenul, iar în primăvară l-am pregătit cu combinatorul. Am fertilizat unele sole și în toamnă și în primăvară, în total am dat 400 kg/ha de îngrășământ triplu 16 și la semănat, la începutul lunii aprilie, am aplicat nitrocalcar - 200 kg/ha. Am erbicidat și preemergent și postemergent, am aplicat un fungicid și am prășit o singură dată”, a specificat fermierul arădean. Acesta a mai adăugat faptul că a recoltat la începutul lunii august și că anul viitor va semăna noul hibrid P64LE136.

Andy Behaegel din localitatea Periam, județul Timiș, a ales în acest an hibridul P64LE136 și a obținut 4.062 kg/ha. Acesta lucrează 320 ha, dintre care 28 ha le-a semănat cu floarea-soarelui, după cultură de grâu. “Am arat terenul în toamnă, am discuit, iar în primăvară  l-am pregătit cu combinatorul. Înainte de semănat am aplicat  îngrășământ triplu 15, iar pe rând am mai dat 150 kg/ha de nitrocalcar. Am semănat 62.000 b.g/ha la începutul lunii aprilie, am erbicidat preemergent și apoi cu Express® 50 SG. Nu am aplicat niciun fel de tratament, iar recoltatul a avut loc la finalul lunii august. Anul viitor voi semăna aproximativ 30 ha cu floarea-soarelui, voi alege hibridul P64LE136”, a precizat fermierul campion.