Blog •  27.09.2019

Fermierii campioni la cultura de floarea-soarelui din județul Galați

Marcat. Vedeți conținutul marcat Adauga la favorite
Ceva n-a mers bine. Vă rugăm să încercați din nou...

Prezentarea fermierilor campioni la cultura de floarea-soarelui continuă, iar acum vă vom face cunoștință cu cei din județul Galați. Alegând hibrizii corespunzători și aplicând o tehnologie de cultură potrivită zonei lor, aceștia au obținut producții foarte bune.

Primul fermier campion din județul Galați este domnul Cezar Boerescu. Acesta lucrează 1.200 ha, iar floarea-soarelui a semănat în acest an pe 250 ha. A ales hibridul P64LE99 și a obținut 4.300 kg/ha. “Am semănat floarea-soarelui după cultura de orz, așa că am scarificat terenul în toamnă și am pregătit terenul cu compactorul. Am semănat direct pe sol în prima parte a lunii aprilie, atunci când am fertilizat cu îngrășământ complex 12.52.0 – 130 kg/ha. Am fertilizat și în vegetație, atunci când am prășit, cu azotat de amoniu – 100 kg/ha. Am erbicidat cu Express® 50 SG și am aplicat un prim tratament cu fungicid, iar la apariția butonului floral am mai făcut un tratament cu fungicid și insecticid. Cultura a fost în neirigat și am recoltat începând cu 15 august. Pot spune că a fost un an normal pentru această cultură și am obținut o producție mulțumitoare”, a punctat agricultorul.

Marius Drăgan din localitatea Schela, județul Galați a devenit fermier campion datorită hibridului P64LE99 care i-a oferit 4.160 kg/ha. “Lucrez 1.000 ha, floarea-soarelui am pe 140 ha, după cultură de grâu. Am scarificat în toamnă și am aplicat 04.60 – 200 kg/ha, apoi în primăvară am discuit și semănat în prima parte a lunii aprilie. Atunci când am semănat, am fertilizat cu 150 kg/ha de azot, apoi la prășit am mai aplicat 150 kg/ha de sulfat de amoniu. Am erbicidat cu Express® 50 SG și antigramineic, am aplicat Tanos® 50 WG și un îngrășământ foliar. Am recoltat după data de 25 august. Următoarea campanie voi semăna în jur de 100 ha cu floarea-soarelui, depinde de campania de toamnă și de cum va arăta rapița”, a declarat Marius Drăgan.

Următorul fermier campion este domnul Dumitrescu Petrică din localitatea Hanu Conachi, județul Galați. Acesta lucrează 450 ha, floarea-soarelui a semănat în acest an pe 135 ha și a obținut 3.970 kg/ha cu hibridul P64LE99. “Am arat în toamnă, iar în primăvara am pregătit terenul cu discul și combinatorul. Am semănat începând cu data de 23 aprilie și am fertilizat cu îngrășământ triplu 16, între 150-200 kg/ha, cantitatea a depins în funcție de solă. În vegetație am aplicat 150 kg/ha de azotat de amoniu, atunci când am prășit. Am erbicidat în 2 treceri, pentru buruieni monocotiledonate și dicotiledonate. Voi semăna floarea-soarelui pe 60 ha de floarea-soarelui”, a specificat agricultorul.

Tot din județul Galați este și următorul fermier campion, Mădălin Vasilache. Acesta a ales hibridul P64LE99 și a obținut 3.880 kg/ha. “În cadrul societății SC Agrodori SRL lucrez 900 ha, dintre care 85 ha au fost semănate cu floarea-soarelui, am ales un singur hibrid și am semănat după grâu sau porumb. Am arat în toamnă, am pregătit terenul în primăvară cu combinatorul și am semănat la finalul lunii martie, atunci când am fertilizat cu triplu 15 – 300 kg/ha. Am erbicidat într-o singură trecere cu Express® 50 SG și antigramineic. Înainte de înflorit am aplicat un fungicid și asta a fost toată tehnologia, dar am avut rezultate bune și sunt mulțumit. În următoarea campanie voi semăna cel puțin 80-100 ha, însă depinde de cultura de rapiță, pentru că dacă voi întoarce cultura este posibil să ajung chiar și la 300 ha”, a precizat fermierul campion.

Hibridul P64LP130 i-a oferit statutul de fermier campion și agricultorului Nicolae Vieru din cadrul societății SC Niclemar SRL. Prodcuția pe care a obținut-o a fost de 3.540 kg/ha. “Lucrez 260 ha, dintre care 135 ha au fost semănate cu floarea-soarelui, fie după cultură de porumb, fie după grâu. Pe solele unde a fost porumbul am arat, iar unde a fost grâu am scarificat, scarific o dată la 4 ani. În primăvară am pregătit terenul cu combinatorul și am semănat. Am fertilizat cu 240 kg/ha de îngrășământ complex 18.46.0, am aplicat un erbicid, un foliar și un fungicid. A fost un an bun, la hibridul P64LE25 am obținut 3.600 kg/ha, iar media pe fermă a fost de 3.400 kg/ha”, a declarat fermierul campion.