Cum pot ajuta fermierii în lupta cu ambrozia
Folosirea unor produse inovatoare de protecția plantelor în culturile agricole va reduce la minimum răspândirea alergenilor periculoși în zonele populate
Folosirea unor produse inovatoare de protecția plantelor în culturile agricole va reduce la minimum răspândirea alergenilor periculoși în zonele populate
Ambrosia artemisiifolia (ambrozia) este una dintre cele mai periculoase și invazive buruieni, răspândită inclusiv în România, care, în perioada de înflorire, cauzează boli alergice severe.
Este o plantă de origine nord-americană, a cărei prezență se face simțită în Europa ȋncă din anul 1860, remarcată ȋn primul rând prin alergiile cunoscute de către majoritatea locuitorilor, sub denumirea de “febra fânului”.
In România, ambrozia a fost descoperită încă din anul 1908 în oraşul Orşova, dar in ultimii 20 de ani a cunoscut o răspândire accelerată. Cunoscută sub denumirea populară de “iarba pârloagelor”, este prezentă pe terenurile abandonate, pe marginea drumurilor, pe câmpurile însorite și calde sau pe malurile râurilor de câmpie. Planta produce peste 3000 de seminţe anual, având un potenţial enorm de răspândire. Ambrozia este o adevărată ameninţare pentru agricultură, mediu şi sănătate publică. Statistic, peste 15% din populaţie este sensibilă la polenul acestei plante care determină, ȋn fazele uşoare, un strănut repetat şi ȋnroşirea ochilor, iar la persoanele hipersensibile poate provoca rinită alergică, astm şi chiar şoc anafilactic la o expunere prelungită.
Cercetările din cadrul proiectului european Atopic, care evaluează riscurile bolilor alergice în viitorul apropiat, dezvăluie că sensibilizarea la polenul de ambrozie va fi mai mult decât dublu în următorii 20-40 de ani, în timp ce numărul de persoane afectate de această boală va crește de la 33 la 77 milioane.
Această buruiană periculoasă infestează aproape toate culturile de câmp și are un impact negativ asupra fertilității solului. Oamenii de știință de la Centrul tehnic francez pentru culturi oleaginoase estimează o pierdere medie de producție în culturile de floarea soarelui de 300 de kg/ha, la o densitate de 10 plante de ambrozie/m², în timp ce potentialul de productie poate fi redus cu 20-70%.
Fermierii joacă un rol important în reducerea impactului ambroziei, prin menținerea terenurilor curate cu ajutorul metodelor agrotehnologice. Utilizarea erbicidelor pe terenurile agricole va permite eliminarea substanțială a ambroziei, dar trebuie să fie foarte precisă, fără impact negativ asupra mediului. Mai mult, ambrozia dezvoltă, în timp, rezistență la erbicide și astfel, produsele de protecție a plantelor folosite de ani de zile devin ineficiente.
Fermierii primesc ajutor din partea oamenilor de știință, care examinează comportamentul buruienilor și pot descoperi soluții care funcționează eficient și rapid și controlează dezvoltarea buruienilor periculoase, atât pentru oameni, cât și pentru randamentul culturilor. La nivel mondial, marile companii au investit sute de milioane de dolari pentru cercetările efectuate în ultimii ani pentru a inventa noi molecule, care vor sta la baza produselor de protecție cu eficiență ridicată.
Incepând cu anul 2019, fermierii români au fost printre primii din lume care au avut acces la cea mai nouă soluție cu acțiune unică, bazată pe molecula inovativă Arylex™ Active, dezvoltată de cercetătorii companiei R&D Corteva Agriscience, presentă în mai mult de 130 de țări, inclusiv România. Erbicidul Pixxaro™, pe bază de Arylex™ Active, este deja folosit de către fermierii români în cultura de cereale păioase, împiedicând răspândirea ambroziei în câmp, reducând în același timp, posibilitatea răspândirii acestei buruieni către orașe.
Folosit în mod corespunzător, acest produs nu are un impact negativ asupra mediului. Utilizarea la scară largă a unor astfel de produse inovative de către fermieri, va ajuta la protejarea oamenilor față de impactul unor alergeni puternici, așa cum este ambrozia.
Să trăim în siguranță este una dintre valorile majore ale companiei Corteva Agriscience, iar în munca noastră de zi cu zi respectăm acest principiu. Inovam în continuu, pentru a ajuta societatea să trăiască mai bine si protejăm mediul în același timp. Toate produsele Corteva sunt dezvoltate pentru a asigura o agricultură sustenabilă, atât pentru generațiile de acum, cât și pentru generațiile următoare.
# # #
Despre Corteva Agriscience
Corteva Agriscience este o companie globală, pur-agricultură, tranzacționată pe bursă, care oferă fermierilor din întreaga lume cel mai complet portofoliu din industrie - inclusiv un mix echilibrat și divers de semințe, soluții pentru protecția culturilor și soluții digitale axate pe maximizarea productivității și creșterea randamentului și profitabilității. Având în portofoliu unele dintre cele mai cunoscute mărci din agricultură și o linie de produse și tehnologii de top în industrie, care pot genera creșteri viitoare, compania se angajează să colaboreze cu părțile interesate din întreg sistemul alimentar, contribuind la promisiunea de a îmbogăți viața celor care produc și a celor care consumă și asigurând progresul generațiilor viitoare. Corteva Agriscience™ a devenit o companie independentă listată la bursă pe data de 1 iunie 2019 anterior fiind divizia agricolă a DowDuPont. Mai multe informații sunt disponibile pe www.corteva.ro
Urmăriţi Corteva Agriscience pe Facebook, Instagram, LinkedIn, Twitter şi YouTube.
™ ,®, ℠ Mărci comerciale şi mărci de servicii ale companiilor Dow AgroSciences, DuPont sau Pioneer şi ale companiilor afiliate
# # #
Persoană de contact cu mass-media
Maria Cirja
Marketing Manager Romania& Rep. Moldova
Tel: +40 746 228 902, maria.cirja@corteva.com