Blog •  03.11.2022

Protecția culturilor atunci și acum

Marcat. Vedeți conținutul marcat Adauga la favorite
Ceva n-a mers bine. Vă rugăm să încercați din nou...

Produsele și industria continuă să avanseze în folosul fermierilor, al societății și al mediului

   Acum aproximativ 13.000 de ani, oamenii și-au schimbat radical modul de viață. După aproape 200.000 de ani petrecuți ca vânători-culegători, au început să cultive pământul. Acest lucru a avut loc simultan în diverse părți ale lumii, arătând că omenirea începea să vadă altfel hrana. Plantele și animalele erau domesticite. Oamenii au început să stea într-un singur loc pentru a lucra pământul, formând așezări, apoi orașe. Istoricii cred că agricultura implica, probabil, mai mult efort decât vânătoarea și culesul, dar poate că furniza de 100 de ori mai multe calorii pe acru.1 Mai multă hrană putea susține densități mai mari ale populației. Orașele au crescut și civilizațiile au început să înflorească.

   De atunci, agricultura a continuat să avanseze, iar protecția culturilor a jucat un rol important pentru a ajuta agricultura să fie mai productivă. Fermierii au învățat repede că, cu cât puteau reduce mai mult impactul dăunătorilor—insecte, nematozi, buruieni și boli—cu atât mai multă hrană puteau cultiva.

·         Învățarea, adaptarea și salturile majore ale științei

   Sumerienii antici ne-au lăsat prima consemnare a practicării protecției culturilor. În anul 2.500 î.Hr., ei foloseau compuși ai sulfului pentru a combate insectele, practică încă folosită în agricultura ecologică. După vreo 2.000 de ani, chinezii foloseau furnici prădătoare pentru a-și proteja culturile de citrice. Fermierii au început să învețe și despre impactul climei și al temperaturilor asupra populațiilor de insecte și au căutat moduri de a-și stabili momentul semănatului pentru a evita infestarea cu insecte și pierderile.2 Buruienile erau combătute prin metode de cultivare, cum ar fi optimizarea spațierii plantelor. Și, desigur, se folosea multă muncă umană, cum ar fi plivitul și îndepărtarea insectelor cu mâna.

   În decursul secolelor, știința a oferit mai multe informații și instrumente. Savanții agricoli și fermierii au experimentat idei noi pentru combaterea dăunătorilor, inclusiv cu produse secundare ale Revoluției Industriale, cum ar fi gudronul de cărbune. Dar acestea nu erau foarte eficace sau ecologice. Până la mijlocul secolului 20, oamenii de știință dezvoltaseră noi pesticide chimice. Aceste produse au făcut parte din Revoluția Verde, care a dus la îmbunătățiri uriașe ale productivității fermelor.

·         O nouă înțelegere și inovare

   Anii 1960 au inaugurat o nouă eră în privința înțelegerii modului în care utilizarea necorespunzătoare a pesticidelor poate afecta oamenii și mediul. Astfel a început o perioadă revoluționară de descoperiri care au revoluționat combaterea bolilor, a insectelor și buruienilor din culturi.

   Combaterea eficace a dăunătorilor și buruienilor depinde de ingredientele active eficace. Un ingredient activ este acea parte a produsului care produce direct un efect, cum ar fi o substanță chimică care distruge o buruiană. În 1960, fermierii aveau la dispoziție aproximativ 100 de ingrediente active pentru protecția plantelor. Astăzi, există cam 600. Produsele din 1960 reprezentau doar 15 grupe chimice, dar astăzi reprezintă peste 40.3 Această sporire uriașă a opțiunilor înseamnă risc mai mic de rezistență, astfel încât insecticidele, nematicidele, fungicidele și erbicidele pot fi mai eficace și mai utile pentru o perioadă mai lungă. În aceeași perioadă de 60 de ani, majoritatea pesticidelor foarte utilizate pe scară largă au fost înlocuite cu produse care sunt mai eficace împotriva dăunătorilor și au profiluri mai bune pentru mediu și sănătatea umană.3

   Produsele de protecție a culturilor s-au îmbunătățit considerabil din trei puncte de vedere majore: rate de utilizare mai reduse, acțiune mai bine direcționată și degradare (descompunere) mai rapidă în mediu.

·         Rate de utilizare mai reduse

Astăzi, fermierii folosesc considerabil mai puține ingrediente active în erbicide pentru protecția contra buruienilor decât înainte—cu 97% mai puține.3 Descoperirea de noi ingrediente active combinate cu formulări inovatoare ale produselor finale permit aplicarea unor pesticide extrem de eficace în cantități mai mici. Cantitatea de ingredient activ necesară pentru eficacitate, numită rată de utilizare, este în scădere pentru toate tipurile de ingrediente active pentru combaterea dăunătorilor—erbicide, insecticide, fungicide și nematocide.

   Ratele de utilizare reduse au sens și pentru gestionarea fermelor. Fermierii nu trebuie să manipuleze așa de mult produs și nici să-l aplice la fel de des, economisind muncă și timp. Produsele tehnologice de la Corteva Agriscience aplicate semințelor (cum ar fi tratarea semințelor cu fungicide și insecticide) protejează semințele direct și cu rate scăzute de utilizare. Cercetările arată că tratamentele aplicate semințelor reduc cantitatea totală de pesticide utilizate pe toată durata de viață a unei culturi.*

·         Acțiune direcționată

   Pe măsură ce oamenii de știință au aflat mai multe despre dăunători, au putut să dezvolte produse mai bune de protecție a plantelor, cu moduri specifice de acțiune și care pot fi aplicate în moduri mai bine direcționate. De pildă, nematocidele sunt instrumente importante care îi ajută pe fermieri să protejeze rădăcinile de nematozi, viermi mici care pot suge substanțele nutritive, pot distruge rădăcinile și pot face plantele mai sensibile la boli. Unele nematocide de pe piață acționează mai puțin selectiv pentru a combate nematozii din sol.  Reklemel active, un nematocid nou de la Corteva Agriscience, este foarte direcționat. Acesta combate nematozii parazitarii ai plantelor, dar ajută la conservarea microorganismelor din sol, inclusiv a nematozilor benefici, care sunt buni pentru sol. Acest lucru le permite fermierilor să își protejeze culturile și să contribuie la menținerea biodiversității în sol.

   Alte progrese tehnologice îi ajută pe fermieri să aplice pesticidele mai precis. Instrumentele și tehnologiile digitale, cum ar fi dronele și senzorii, îi ajută pe fermieri să știe exact unde le amenință dăunătorii câmpurile, astfel încât să poată trata doar zonele selectate. Formulele avansate ale produselor ajută ca pesticidele să ajungă și să rămână acolo unde trebuie.

·         Degradare mai rapidă în mediu

   Pesticidele trebuie revizuite și aprobate în fiecare țară sau regiune în care vor fi utilizate. O parte din această evaluare riguroasă implică evaluarea oricărui risc potențial pentru mediu. Pentru a obține și a menține aprobarea, produsele trebuie să demonstreze faptul că combat dăunătorii cu un impact cât mai mic asupra mediului.

   Produsele mai noi de protecție a plantelor contribuie la îndeplinirea acestor criterii prin descompunerea rapidă în mediu. De asemenea, pesticidele de azi au efect rapid, protejând plantele imediat după aplicare, astfel încât produsul nu influențezează alte lucruri din mediu în afară de dăunătorul vizat. Unele produse se descompun—uneori în câteva ore—în substanțe naturale inofensive. Și mai multe sunt făcute din substanțe care apar în mod natural. De pildă, produsele biologice de la Corteva valorifică procesele naturale pentru combaterea dăunătorilor. Aceste produse naturale îi ajută pe fermieri să își protejeze recoltele și să păstreze echilibrul ecologic.

·         Progresele continuă

   Fermierii sunt motivați de îmbunătățirea permanentă. Fiecare sezon le oferă o șansă de a maximiza potențialul terenurilor, al semințelor și al culturilor. Dorința de a îmbunătăți permanent agricultura pentru a hrăni mai mulți oameni cu mai puține resurse și un impact mai mic asupra mediului, determină îmbunătățiri și în domeniul protecției culturilor. Cu știința și natura ca ghizi, protecția culturilor continuă să avanseze pentru a susține atât fermele, cât și resursele naturale în moduri din ce în ce mai bune.

* Tratarea semințelor implică expunerea i.a. la 58 m2 de suprafață a solului, comparativ cu 500 m2 pentru aplicarea în brazdă și 10.000 m2 pentru pulverizarea de deasupra. (Studiu Bayer din 2014)

 

1 “History of Agriculture.” [Istoria agriculturii] Johns Hopkins Center for a Livable Future. 5 august 2016. https://www.foodsystemprimer.org/food-production/history-of-agriculture/.

2 “A Short History of Pest Management.” [Scurtă istorie a combaterii dăunătorilor] Penn State Extension. 10 martie 2010. https://extension.psu.edu/a-short-history-of-pest-management.

3 “Evolution of the Crop Protection Industry since 1960.” [Evoluția industriei de protecție a culturilor din 1960 încoace] Phillips McDougall. Nov. 2018. http://www.croplifeasia.org/resource/evolution-crop-protection-industry-since-1960/