Blog •  04.11.2022

Mișcări strategice

Marcat. Vedeți conținutul marcat Adauga la favorite
Ceva n-a mers bine. Vă rugăm să încercați din nou...

Cum îi ajută IPM pe fermieri să-și asume complexitatea managementului dăunătorilor

   Natura nu stă niciodată pe loc. La fermă, schimbarea este singurul lucru constant. Dăunătorii, inclusiv buruienile, bolile, insectele și nematozii, sunt în continuă dezvoltare. Fermierii trebuie să folosească toate instrumentele pe care le au la dispoziție—cunoștințele, experiența și tehnologia—pentru a fi cu un pas înaintea dăunătorilor care amenință să devasteze recolte întregi. Este un permanent joc de șah unde trebuie să gândești dinainte multe mutări.

   Întrucât natura caută întotdeauna o cale de supraviețuire, dăunătorii nu pot fi eliminați niciodată—și nici nu vrem să fie. Ei reprezintă o parte vitală a sistemului interdependent și complex al naturii. Fermierii știu că dăunătorii vor face întotdeauna parte din peisaj, iar soluția cea bună este aceea în care agricultura și natura pot exista în echilibru. Managementul integrat al dăunătorilor (integrated pest management = IPM) este o abordare a combaterii dăunătorilor care le oferă fermierilor opțiuni și strategii pentru a aborda problemele grave produse de dăunători în moduri utile pentru economia agricolă și pentru natură.

·         IPM contribuie la reducerea riscurilor legate de rezistență

   Dăunătorii se vor adapta întotdeauna la orice practici de combatere pe care încearcă oamenii să le folosească împotriva lor. Și pot evolua rapid. Unele insecte, cum ar fi afidele, au un ciclu de viață atât de scurt, încât produc zeci de generații într-un singur sezon. Fiecare generație le dă posibilitatea de a se adapta.

   Fermierii răspund schimbându-și modul de abordare a combaterii dăunătorilor pentru a ține pasul cu evoluția acestora. Există multe modalități de a reduce și a încetini dezvoltarea rezistenței, cu acțiuni precum:

·         Rotația culturilor,

·         Trecerea la agricultura no-till,

·         Rotația pesticidelor cu diverse moduri de acțiune.

   Fermierii pot folosi o parte sau toate aceste metode într-un sezon sau pot alege abordări diferite de la un an la altul pentru a răspunde riscului de rezistență. În cadrul unei strategii IPM, utilizarea pesticidelor este recomandată numai când dăunătorii ating praguri care duc la pierderi economice.

·         IPM contribuie la menținerea populațiilor de organisme benefice

   Deoarece IPM îi ajută pe fermieri să ia măsuri specifice pentru combaterea dăunătorilor, ajută și ca peisajul să își păstreze biodiversitatea. Mediile biodiverse oferă mai multe habitate pentru organismele benefice care pot reduce în mod natural populațiile de dăunători. De pildă, un mediu biodivers poate oferi mai multe habitate pentru insectele benefice care se hrănesc cu cele dăunătoare. Acolo unde vegetația benefică este lăsată să crească, aceasta poate distruge buruienile care altfel ar putea prinde rădăcini. De asemenea, peisajele biodiverse sunt mai rezistente la efectele climatice—încă un beneficiu pentru fermieri și planetă.

·         IPM contribuie la adaptarea la clima în schimbare

   Vremea nu influențează doar cantitatea de precipitații sau de lumină solară primită de culturi, ci și amploarea presiunii dăunătorilor. De exemplu, ploile de primăvară mai lungi, care întârzie semănatul, ar putea duce la răsărirea anumitor buruieni înainte ca coronamentul culturii să le priveze de lumina soarelui. Solurile care rămân umede mai mult timp pot reprezenta mediul perfect pentruca  anumite boli ale culturilor pentru a se dezvolta rapid. IPM îi ajută pe fermieri să răspundă acestor provocări din timpul sezonului prin încurajarea păstrării de evidențe pe termen lung, care le permite să urmărească tendințele dăunătorilor și ale vremii în fermele lor pe parcursul mai multor ani. Pot apărea tipare care să îi ajute să afle când este nevoie de o altă metodă de cultivare sau dacă în acel an e necesară aplicarea de fungicide pentru a ține boala la distanță.

   Presiunea dăunătorilor este influențată și de schimbările climatice globale pe termen lung, mai cu seamă creșterea temperaturilor. Temperaturile mai ridicate permit insectelor, bolilor, ciupercilor și buruienilor să persiste—agravând presiunea pe măsură ce trece timpul și permițând adaptarea noilor specii de dăunători. Atunci când tiparele meteorologice se schimbă, insectele dăunătoare se pot extinde în noi zone geografice și pot interacționa diferit cu plantele gazdă,1 stabilindu-se pe câmpuri mai devreme. Volatilitatea climatică poate influența și comportamentul și practicile fermierilor, ducând la un semănat mai timpuriu sau la gestionarea terenurilorr pentru o a doua cultură.

   IPM îi ajută pe fermieri să fie mai rezilienți prin adaptarea la schimbările cauzate de dăunători și în gestionarea fermelor care vin împreună cu schimbarea climatică. Într-o abordare IPM, fermierii sunt încurajați să privească dincolo de tendințele din cadrul fermei, pentru a vedea cum se schimbă tiparele meteorologice globale și presiunile dăunătorilor. Cu IPM, fermierii ar putea fi nevoiți să învețe despre specii de dăunători complet noi sau să reevalueze fazele de dezvoltare a culturilor și calendarul presiunii insectelor. Unele amenințări pot fi diminuate, în timp ce altele vor crește. IPM pune la dispoziție instrumente și practici care contribuie la anticiparea acestor schimbări și luarea de măsuri corespunzătoare.

·         IPM depinde de accesul la tehnologie

   Abordarea IPM poate fi  și mai strategică și mai de succes când fermierii au acces la tehnologii în două moduri semnificative. În primul rând, pentru că IPM înseamnă a avea informații pentru a lua decizii bune, fermierii au nevoie de acces la tehnologie, care să îi ajute să colecteze date utile.

   Tehnologiile avansate precum dronele, sateliții și senzorii îi ajută să măsoare și să prezică mai bine presiunile dăunătorilor. Aceste tehnologii devin din ce în ce mai puțin costisitoare și mai disponibile cu fiecare an care trece. Dronele de explorare, cândva o noutate, sunt acum obișnuite pe cerul de deasupra multor terenuri agricole. Și pentru tot mai mulți fermieri informațiile care contribuie la luarea deciziilor IPM sunt la fel de aproape ca telefonul din buzunar. Astăzi, industria agricolă caută să facă aceste tehnologii mai exacte, mai precise și mai disponibile, astfel încât fermierii din întreaga lume să le poată utiliza în operațiuni mari și mici pentru a asista IPM.

   Pentru o abordare IPM eficace, fermierii au nevoie și de acces la tehnologia de protecție a culturilor. Produsele sunt tot mai bune, dar e nevoie de zeci de ani pentru a dezvolta pesticide noi și a le pune pe piața globală. Atunci când o abordare IPM dictează că pesticidele sunt corespunzătoare pentru utilizare, este vital ca fermierii să poată alege dintre produse eficace care completează IPM și felul în care lucrează pământul. Companii precum Corteva Agriscience lucrează încontinuu pentru a pune la dispoziția fermierilor noi produse care au rate de utilizare mai mici, moduri de acțiune noi și suplimentare și o amprentă globală mai mică asupra mediului, toate acestea completând o abordare IPM. Cu cât fermierii au mai multe opțiuni, cu atât pot lua mai multe măsuri împotriva dăunătorilor și cu atât pot lua decizii mai bune în folosul pe termen lung al pământului.

·         IPM acționează pentru a răspunde nevoilor de reglementare și nevoilor consumatorilor

   Când vine vorba de combaterea dăunătorilor, fermierii nu ascultă doar ce le spun câmpurile lor, ci și ceea ce spun consumatorii și autoritățile de reglementare. Ei pot folosi doar procese și produse care satisfac cerințele de reglementare ce sunt implementate pentru sănătatea și siguranța oamenilor și a mediului.

   Fermierii trebuie să ia în considerare și dorințele și nevoile clienților lor—printre care se numără operatorii din lanțul alimentar (distribuitori, magazine alimentare) și, bineînțeles, oamenii care consumă în final alimentele pe care le produc. Fermierii înțeleg că un număr tot mai mare de consumatori vor să știe mai multe despre locul de unde le vine hrana și cum este cultivată. Aceasta include înțelegerea măsurilor de combatere a dăunătorilor. IPM îi ajută pe fermieri să răspundă acestor cerințe, oferindu-le o sumedenie de instrumente pentru combaterea dăunătorilor, dintre care doar unele sunt produse de protecție a culturilor aplicate pe câmp. Chiar și când se utilizează produse, fermierii au o gamă largă de opțiuni, inclusiv produse derivate direct din natură, cum ar fi produsele biologice. De asemenea, fermierii pot alege pesticide, cum ar fi cele dezvoltate de Corteva, care pot avea un impact mai mic asupra mediului. Cu IPM, clienții și consumatorii din lanțul alimentar se pot simți mai încrezători cu privire la modul în care sunt cultivate alimentele și la ceea ce se află pe masa lor.

   Fermierii se vor confrunta întotdeauna cu presiuni ale dăunătorilor pe câmpurile lor. Ei trebuie să depună eforturi pentru a-i ține sub control având în vedere numeroși alți factori, inclusiv nevoile pieței, clima și accesul la tehnologie. IPM le oferă fermierilor strategii de anticipare, de abordare și de avansare a combaterii dăunătorilor de la fermă în fața acestor numeroase provocări. Dăunătorii, prin natura lor, sunt atrași de terenurile agricole, unde hrana, substanțele nutritive și adăpostul se găsesc din belșug. Cu IPM, fermierii pot echilibra aceste procese naturale cu protejarea propriilor mijloace de trai și cu aprovizionarea cu alimentele de care depindem cu toții.

 

1 Skendžić, Sandra, Monika Zovko, Ivana Pajač Živković, Vinko Lešić și Darija Lemić. “The Impact of Climate Change on Agricultural Insect Pests.” [Impactul schimbărilor climatice asupra insectelor dăunătoare agricole] Insects 12, nr. 5 (12 mai 2021): 440. https://doi.org/10.3390/insects12050440.