Agronomice •  13.01.2022

Verben™ - fungicidul NR 1 din T1!

Ceva n-a mers bine. Vă rugăm să încercați din nou...

 Un nou STAR în combaterea bolilor la culturile de cereale păioase!

   Protecția cerealelor începe din T1

   Principalele boli care afectează puternic culturile de cereale păioase își fac apariția chiar din primăvară, cum ar fi: făinarea, pătarea în ochi, septorioza, iar dacă factorii de mediu sunt favoribili și restul bolilor pot aparea mai devreme.

   Verben™ este cel mai nou și mai puternic fungicid, special creat și lansat de Corteva Agriscience în 2022, pentru a asigura protecția cerealelor, încă de la primul tratament din primăvară. Prin utilizarea lui Verben™ în primul tratament T1, beneficiem de puterea curativa și preventivă a celor două substanțe active conținute. Având o plantă curată, chiar din T1, putem optimiza schema tehnologică, fară a face rabat de la producție, deorece planta va fi curată încă din primăvară și va fi mai rezistentă în fața următoarelor valuri de infecție.

   O singură lovitură tuturor bolilor importante

   Fungicidul Verben™ este compus din două dintre cele mai bune substanțe active întâlnite la ora actuală (proquinazid și protioconazol). Aceste două substanțe active au un efect sinergic, fiind puse în valoare și cu ajutorul formulării speciale create de Corteva, pentru a oferi maximul de putere, chiar și la temperaturi scăzute, aderență, distribuție uniformă a substanțelor active și rezistență la spălare la o oră de la aplicare. Prin folosirea lui Verben™ în T1 nu mai este nevoie să adăugam în pompă un alt fungicid, eliminând astfel riscul de fitotoxicitate, poluare și incompatibilitate. În testele efectuate de Corteva, Verben™ a dovedit că poate fi amestecat fără a avea probleme de compatibilitate cu majoritatea produselor fitosanitare, fie ele regulatori de creștere, erbicide, fungicide sau insecticide, frecvent utilizate în T1.

   Cel mai bun în controlul făinării

   Verben™ combate bolile specifice, inclusiv făinarea, chiar și la temperaturi reduse. Testele efectuate de către Corteva au evidențiat faptul că, pe lângă absorbția rapidă în plantă, chiar și la temperaturi sub 10 °C, Verben™ combate făinarea și septorioza foarte bine și rămâne activ datorită sinergiei celor două substanțe, chiar și la câteva săptamâni după aplicare.

   Datorită mobilității sale în plantă, chiar și la temperaturi scăzute, Verben™ acționează înainte ca simptomele să fie vizibile asupra hifelor miceliene care sunt deja prezente în planta de cultură. Verben™ protejează cerealele păioase prin modul său de acțiune, atât curativ, cât și preventiv.  Prin formularea și sinergia celor două substanțe active, Verben™ deține controlul bolilor la toate culturile de cereale păioase și în special al făinării.

   Verben™ o soluție antirezistență

   Datorită celor două substanțe active, Verben™ este considerat o soluție viabilă într-un viitor în care clasa azolilor va fi dominantă și riscul de rezistență va fi unul foarte ridicat. Prin utilizarea lui Verben™, acest risc este minimizat, deoarece ambele substanțe active din Verben™ fac parte din două clase chimice diferite, ce au moduri de acțiune diferite, care vor impiedica crearea rezistenței bolilor.

   Dozarea si utilizarea

   La grâu și triticale, se poate aplica de la stadiul de înfrățire până la înflorit (50% spice înflorite) BBCH 25-65, în doză de 0,6-1l/ha, doza medie recomandată fiind de 0,75l/ha.

   La secară și orz, Verben™ se poate aplica din stadiul de înfrățire până în faza de burduf, BBCH 25-49, în doză de 0,6-1l/ha, doza medie recomandată fiind de 0,75l/ha.

   Spectrul de combatere al lui Verben este foarte mare, cuprinzând boli precum: Erysiphe graminis- Făinarea,  Septoria triticiSeptorioza, Septoria nodorum - Septorioza spicelor, Pseudocercosporella herpotrichoides – Pătarea în ochi, Puccinia striiformis – Rugina galbenă, Puccinia recondita - Rugina brună , Pyrenophora teres - Sfâșierea frunzelor, Ramularia collo-cygni Ramularia, Rhynchosporium secalis - Arsura frunzelor.

   Prin utilizarea lui Verben™ încă de la primul tratament din primăvară, planta este protejată de bolile specifice cerealelor, fortifiată și pusă în valoare, pentru a oferi producțiile cele mai mari și mai calitative.

 

Adrian Ionescu

Category Marketing Manager Insecticides, Fungicides & Biologicals