Subiecte agronomice •  20.05.2019

Karathane™ Gold 350 EC - protecție sigură împotriva făinării la vița de vie și castraveți

Marcat. Vedeți conținutul marcat Adauga la favorite
Ceva n-a mers bine. Vă rugăm să încercați din nou...

Făinarea viței de vie, produsă de agentul patogen Uncinula necator, a fost observată prima dată, în țara noastră, în anul 1851, iar de atunci s-a extins continuu, ajungând astăzi să fie prezentă în orice plantație de viță de vie, din orice colț al țării noastre.

Ciuperca iernează sub formă de miceliu de rezistență în scoarță și, mai ales, în mugurii lăstarilor infectați, dar și sub formă de peritecii pe corzile și resturile vegetative. Primăvara, pe miceliul ectoparazit se formează conidii, care răspândesc ciuperca pe întreaga perioadă de vegetație. Conidiile preferă o temperatură de 24-26ᵒ C, dar fereastra de germinare este de la 3-4ᵒ C până la 34ᵒ C. După germinare, ciuperca se fixează pe organele verzi ale plantei cu ajutorul haustorilor și le acoperă, în scurt timp, cu un miceliu albicios, cu aspect purulent.

Făinarea atacă, fără ezitare, toate organele verzi ale plantei, iar țesuturile acoperite de miceliu se brunifică și se necrozează sau, chiar mai grav, în cazul strugurilor determină crăparea boabelor și scurgerea conținutului, creând astfel și condiții ideale pentru ca alte boli să se instaleze (mana, putregaiul cenușiu).

Este, deci, clar că această boală este foarte păgubitoare și afectează grav cantitatea, dar mai ales calitatea strugurilor sau a castraveților. 

Vinul obținut din struguri atacați de făinare este de o calitate slabă și nu mai este pretabil pentru învechire, dar își va pierde și din colorit.

Făinarea este favorizată de temperaturi situate în jurul valorii de 20⁰ C și de umiditatea relativă din aer în intervalul 50-80%. Popular, este cunoascută ca fiind o boală specifică temperaturilor ridicate și cu ceață.

În cazul castraveților, aceste condiții se întâlnesc adesea în solarii, unde temperatura și umiditatea sunt ridicate în cea mai mare parte a timpului, de aceea trebuie gândit un plan eficient de combatere și o planificare foarte bună a tratamentelor, cât și alternarea sau combinarea  substanțelor active pentru acțiunea multisite.

Karathane™ Gold 350 EC este un fungicid care țintește făinarea viței de vie și castraveților, datorită conținutului de meptildinocap 350g/l. Meptildinocap este o substanță activă cu un mod de acțiune unic, care este foarte eficientă și pentru care nu s-a semnalat încă niciun risc de apariție a fenomenului de rezistență. Tocmai din acest motiv, Karathane™ Gold 350 EC poate fi folosit cu succes în programele tehnologice pentru alternarea fungicidelor cu diferite moduri de acțiune. Este omologat în România pentru combaterea făinării la viță de vie (Uncinula necator) și a făinării la cultura de castraveți (Sphaerotheca fuliginea).

Ca și avantaje, amintim de următoarele:

  • Acționează, atât preventiv (interval de 10 zile), cât și curativ sau eradicativ (interval de 5 zile);
  • Mod de acțiune unic care elimină pericolul de apariție al rezistenței;
  • Actionează inclusiv la temperaturi extreme (4⁰ C - 35⁰ C), când alte produse sunt ineficiente;
  • Foarte competitiv din punct de vedere al costului pe hectar;
  • Se poate utiliza și la cultura de castraveți din solar;
  • Compatibilitate bună pentru a se folosi în tank-mix cu alte fungicide sau produse insecticide.

Adrian Ionescu

Category Marketing Manager Fungicides & Insecticides Romania & Moldova