Agronomice •  02.11.2021

P64LP170 & P64LP180 – Nivelul următor în tehnologia Clearfield® Plus

Marcat. Vedeți conținutul marcat Adauga la favorite
Ceva n-a mers bine. Vă rugăm să încercați din nou...

Aproximativ jumătate din suprafața cultivată cu floarea soarelui din România este ocupată de hibrizii Clearfield® sau Clearfield® Plus, ce au la bază toleranță la substanța activă imazamox, care ajută la combaterea unor buruieni problemă pentru acestă cultură. Nu vom insista pe avantajele sau dezavantajele acestei alegeri tehnologice, care cu siguranță sunt cunoscute de către toți fermierii, ci vom discuta despre doi hibrizi Clearfield® Plus, din portofoliul Corteva, ce nu trebuie să lipsească din fermele celor care aleg această tehnologie – P64LP170 și P64LP180.

Cei doi hibrizi, lansați anul acesta în volume comercilale, reprezintă un nou capitol pentru companie, în ceea ce privește tehnologia Clearfield® Plus. Sunt conversiile îmbunătățite ale celor mai cunoscuți și vânduți hibrizi Express® din România, în ultimii 7 ani: P64LE25 și P64LE99, hibrizi ce au revoluționat piața florii soarelui în întreg bazinul Mării Negre.

Principalele avantaje ale acestor hibrizi sunt:

  • Cea mai bună toleranță la secetă și arșiță, din categoria Clearfield® Plus;
  • Rezitență genetică și tehnologică la Orobanche cumana (Lupoaie);
  • Stabilitate și adaptabilitate excelente;
  • Producții superioare;
  • Toleranță la principalele boli ale culturii.

Schimbările climatice, din ultimii ani, fac alegerea hibrizilor foarte dificilă. Anii extrem de secetoți sunt urmați de ani cu pluviometrie excelentă, primăverile secetoase și calde de cele reci cu precipitații, iar acestea sunt doar câteva exemple de care trebuie să se țină cont când stabilim structura de hibrizi.

Dacă la acest tablou mai adăugăm și Orobanche cumana (Lupoaie), lucrurile se complică puternic, iar alegerea corectă se îndreaptă spre P64LP170 și P64LP180, care se diferențiază față de orice altă alegere prin cel mai ridicat nivel de rezistență la Orobanche cumana posibil astăzi, singurii hibrizi ce sunt recomandați în rotație scurtă în aceste zone.

În unele zone "vaccinul" cu imazamox nu mai controlează suficient infestările cu Orobanche cumana, iar singura variantă rămâne rezistența genetică, care dă posibilitatea fermierului să aleagă, în tehnologia Clearfield® Plus, momentul în care trebuie să erbicideze pentru controlul perfect al buruienilor sau chiar aplicarea în 2 faze a erbicidului, fără a avea probleme cu controlul acestui fitoparazit periculos.

P64LP170 – hibrid Clearfield® Plus semitimpuriu, ce are ca bază P64LE25 și vine, în primul rând, cu îmbunătățiri puternice pe partea de tulpină, dar și pe partea de Orobanche cumana – unde are toate cele 3 gene de rezistență, alături de toleranța oferită de imazamox. Toate acestea îl fac imun în fața infestărilor de orice tip cu Orobanche cumana. Este un hibrid cu toleranță extraordinară la secetă, producții ridicate și constante, care se adaptează ușor în orice fermă/tehnologie.

P64LP180 – hibrid Clearfield® Plus semitimpuriu, la limită cu hibrizii timpurii, are ca bază P64LE99, dar cu talie mai mică și mai timpuriu. Productivitate foarte bună, este recomandat în tehnologii intensive și densități ridicate, în rotație scurtă și în zonele cu infestări puternice cu Orobanche cumana. Se pretează foarte bine la semănatul întârziat sau chiar cultura a doua.

Cei doi hibrizi au ocupat primele două poziții în testările publice APPR Iași, realizate în Podu Iloaiei, anul acesta.

Cultura de floare este mai usoară și mai profitabilă cu P64LP170 & P64LP180!

 

Andrei Ciocoiu – Category Marketing Manager Seeds RO & MD