Agronomice •  01.04.2020

Cum folosim Instinct™?

Marcat. Vedeți conținutul marcat Adauga la favorite
Ceva n-a mers bine. Vă rugăm să încercați din nou...

Unul dintre cele mai de succes produse ale companiei Corteva Agriscience, stabilizatorul de azot Instinct™, vine cu o nouă abordate în folositea optimă și managementul fertilizatorilor cu azot.

Acest produs arhicunoscut piețelor din SUA (peste 70% din suprafața de porumb din SUA este tratată cu acest produs) a intrat în forță și în Europa, ajungâd în numai 2 ani de zile să aibă o cotă de piață de 80% în Italia, iar în Romania și restul Europei să fie foarte apreciat de către fermieri.

Practic, tehnologia Optinyte™ se referă la un tratament al solului, o soluție inovatoare, unică, oferind o altă perspectivă în gestionarea și rentabilizarea consumului de N în sol și plantă.

Dacă până acum soluțiile oferite de companii ținteau “blocarea azotului” pentru o perioadă mai mare sau mai mică la nivelul granulelor de îngrășământ (de obicei Uree), cu ajutorul diferitelor substanțe chimice sau organice, tehnologia Optinyte™ face o inhibare temporară a bacteriei nitrosomonas din sol, răspunzătoare de transformarea (NH₄⁺) în (NO₂⁻).

DESCRIERE PRODUS:

• Instinct™ este un stabilizator de azot care se utilizează cu toate tipurile de fertilizanți cu azot.

• Asigură folosirea eficientă a azotului în culturile de cereale, rapiță și porumb asigurând o productivitate mai mare și pierderi mai mici de azot.

• Instinct™ are o formulare modernă bazată pe micro-încapsulare care permite aplicarea simplă cu ajutorul mașinilor de erbicidat, având o activitate de până la 12 săptămâni (în funcție de temperatura și umiditatea solului).

Instinct™ necesită 12 mm de precipitații după aplicare pentru a fi încorporat în sol. În lipsa precipitațiilor sau irigării se recomandă încorporarea printr-o cultivație ușoară.

 

Recomandarea mea este ca la culturile de primăvară, dar în special la porumb, pregătirea patului germinativ să o efectuați cu cel puțin 1 lună înainte de semănat (dacă condițiile permit o lucrare bună a solului) și fertilizarea cu 200 kg/ha uree (substanța comercială).

Imediat dupa semănat, se aplică produsul Instinct™ în doză de 1.7 l/ha, în amestec cu 1 litru Glyphosat în 250 litri apa.

Pentru ca substanța activă - 300 g/l nitrapyrin să ajungă în sol și să inhibe activitatea bacteriilor nitrosomonas, avem nevoie de cel puțin 10 - 12 litri precipitații/m², care să cadă în maxim 7 zile după aplicare.

Dacă veți considera că aceste condiții nu vor  fi satisfăcute, vă recomand aplicarea Instinct™ o dată cu fracția de uree (cu o lună înainte de semănat) și încorporarea acestuia în sol.

Rezultatele obținute cu această tehnologie revoluționară sunt spectaculoase și aduc beneficii, atât de ordin material, cât și beneficii legate de protecția mediului înconjurător, prin reducerea cu până la 30% a pierderilor de N prin levigare.

Mihai Valentin
Category Marketing Manager Corn & Soybean