Agronomice •  25.02.2020

Competitia buruienilor, unul din principalele riscuri din cultura de rapita

Marcat. Vedeți conținutul marcat Adauga la favorite
Ceva n-a mers bine. Vă rugăm să încercați din nou...

Desi este o cultura profitabila si o buna premergatoare pentru cerealele de toamna, rapita devine din ce in ce mai greu de cultivat in Romania, din cauza conditiilor climatice din toamna, in special a secetei. Daca in conditii normale s-au cultivat si 750.000 ha, anul acesta este al doilea an cand suprafata estimata a se recolta este cu mult sub acest potential. Mai exact, se asteapta ca in aceasta primavara, suprafata care va trece peste iarna sa nu depaseasca 400.000 ha.

Totusi, in multe zone, aceasta cultura are o stare de vegetatie destul de buna si se asteapta productii ce vor satisface asteptarile fermierilor.

Pe langa conditiile climatice din toamna, defavorabile culturii de rapita, buruienile, bolile si daunatorii constituie un alt grup de factori de risc care ameninta aceasta cultura. Ca urmare, fermierii trebuie sa acorde o atentie deosebita.

Conditiile foarte blande din aceasta iarna, fara zapada si inghet pe perioade mai lungi de timp, au facut ca buruienile sa se dezvolte si sa concureze pentru apa si hrana cu plantele de cultura.

De aceea, compania Corteva Agriscience va pune la dispozitie cea mai buna solutie pentru controlul buruienilor dicotiledonate - erbicidul Galera Super. Este un erbicid cunoscut, care are in compozitie 3 substante active (240 g/l clopiralid + 80 g/l picloram + 40 g/l aminopyralid) si este utilizat de toti fermierii profesionisti, cultivatori de rapita. Este cea mai sigura metoda de a scapa de buruienile dicotiledonate, atat anuale cat si perene, care se poate aplica toamna sau primavara.

Pentru cei care nu au aplicat erbicidul Galera Super in toamna, recomandam aplicarea in primavara, cand buruienile sunt rasarite, in doza de 0,25 l/ha, inainte de aparitia butonilor florali. Galera Super se aplica in conditii de mediu si agronomice favorabile cresterii plantelor, cand temperatura aerului este peste 8ᵒ C, fara inghet inainte si dupa tratament si fara fluctuatii mari de temperatura intre zi si noapte.

Galera Super este cea mai eficienta solutie in combaterea turitei (Galium aparine), buruiana care da cele mai multe batai de cap fermierilor, atat in perioada de vegetatie a culturii, concurand planta, cat si la recoltarea si valorificarea productiei. Alte buruieni foarte bine controlate de erbicidul Galera Super sunt: palamida (Cirsium arvense), musetelul (Matricaria spp.), samulastra de floarea soarelui, loboda (Chenopodium album), macul (Papaver rhoeas), susaiul (Sonchus arvensis), cornutii (Xanthium strumarium) si alte buruieni prezente in parcele.

Galera™ Super este prima alegere a fermierilor din Romania pentru controlul buruienilor dicotiledonate la rapita si datorita unor avantaje ale produsului, precum: nu depinde de umiditatea din sol la aplicare, se poate aplica toamna sau primavara, este selectiv pentru planta de cultura, are cel mai mare spectru de combatere a buruienilor dicotiledonate, controleaza cele mai intalnite buruieni.

Tinand cont de faptul ca o cultura de rapita, chiar si la un grad mic de imburuienare, are o pierdere semnificativa de productie, recomandam erbicidarea cu Galera™ Super pentru productii bune si o recoltare usoara.

Speram ca, pe viitor, suprafata cultivata cu rapita sa creasca datorita beneficiilor materiale si agronomice aduse de aceasta cultura.