Agronomice •  31.01.2019

Boli la rapiță - Alternarioză – Pătarea neagră

Marcat. Vedeți conținutul marcat Adauga la favorite
Ceva n-a mers bine. Vă rugăm să încercați din nou...

Alternarioza - Pătarea neagră

Această boală este produsă de patogenii Alternaria brassicae şi A. brassicicola.

Factorii care favorizează boala: Atacul este exploziv în perioadele umede şi calde (succesiuni rapide de ploi şi temperaturi mai mari de 18ᵒ C). Plantele căzute sau afectate de factori de vegetaţie limitativi sunt mai expuse atacului. Când boala se manifestă târziu, pagubele sunt mari.

Simptome: Boala se recunoaşte uşor după simptomele ce apar pe frunze, și anume: pete galben brune, cu zonalităţi (inele) concentrice, care imprimă acestora un aspect de „ţintă de tragere". Petele devin catifelate la apariţia fructificaţiilor patogenilor, vizibile sub forma unui gazon negricios. Aceleaşi pete, alungite, negricioase, apar şi pe tulpini. Pe linia de sudură a silicvei pot apărea pete negricioase, uşor adâncite, cu un aspect catifelat. Zonele atacate se înnegresc, silicvele crapă, iar producţia scade cu cel puţin 25%, din cauza pierderii boabelor.

Control: Boala poate fi controlată chimic prin unul sau două tratamente. Cel mai important dintre ele este primul, aplicat la căderea primelor petale. În acest moment se aplică şi cel împotriva Putregaiului alb, produs de Sclerotinia sclerotiorum, fiind de preferat să se folosească produse care controlează ambele boli. Al doilea tratament se face numai dacă au apărut pete pe silicve.

Planta afectată – Alternarioza – Pătarea neagră