Agronomice •  28.03.2019

Boli la porumb

Marcat. Vedeți conținutul marcat Adauga la favorite
Ceva n-a mers bine. Vă rugăm să încercați din nou...

1. Putregaiul tulpinilor şi ştiuleţilor de porumb - Gibberella zeae

Simptome:

Plantele de porumb sunt atacate în toate fazele de vegetaţie. Atacul se manifestă frecvent pe tulpini şi ştiuleţi. Tulpinile atacate au internodiile colorate iniţial în galben, apoi în brun. Măduva tulpinii este descompusă şi, de regulă, capătă o culoare roşiatică. Pe ştiuleţi apare un mucegai roşiatic, care începe de la vârf. Facultatea germinativă a boabelor de porumb atacate este redusă. Porumbul atacat este toxic!



2. Pătarea cenuşie a frunzelor de porumb - Setosphaeria turcica

Simptome:

Pe frunzele plantelor atacate apar pete mari (4 -10 cm), galbene-cenuşii, înconjurate de o margine mai închisă. Petele sunt izolate sau confluente şi acoperă uneori întreaga suprafaţă a limbului. În dreptul petelor, se formează sporulaţia brună-cenuşie, alcătuită din conidioforii şi conidiile ciupercii. Ţesuturile atacate se necrozează şi frunzele se sfâşie.


3. Tăciunele prăfos - Sorosporium holci-sorghi

Simptome:

Boala se manifestă pe inflorescenţele femele (ştiuleţii), pe cele mascule (panicule), cât şi pe mugurii axilari. Primele simptome devin evidente la apariţia inflorescenţelor, care pot fi atacate parţial sau total, în locul lor formându-se pungi negricioase pline de fructificaţiile ciupercii. La ştiuleţii total atacaţi masa de spori este îmbrăcată în pănuşi, ştiuleţii căpătând o formă ovoidă sau globuloasă.

4. Putregaiul uscat al știuleților - Nigrospora oryzae (Khuskia oryzae)

Simptome:

Ciuperca atacă în câmp știuleții care nu sunt bine înveliți în pănuși în faza de maturare a acestora sau pe cei mai dezveliți de către ciori. Știuleții atacați prezintă un putregai uscat al rahisului, ceea ce îi face să fie sfărâmicioși. Boabele de pe știulete "joacă" în alveole, nu pot fi separate mecanic, iar la baza lor și în rahis se observă o colorație cenușie produsă de spori negri, care sunt în număr foarte mare.

5. Rugina porumbului

Simptome:

Începând din luna august, pe frunzele de porumb (Zea mays) apar uredosori dispersaţi epifil şi hipofil în direcţia nervurilor, având culoare brună-deschisă şi sunt aşezaţi pe ambele feţe foliare. Iniţial, teleutosorii sunt acoperiţi de epidermă.

6. Tăciunele comun - Ustilago maydis

Simptome:

Pe suprafaţa organelor supraterane (ştiuleţi, panicul, tulpină, frunze) ale plantelor, uneori şi pe rădăcinile adventive, se formează pungi pline cu teliospori. Aceste pungi sunt iniţial acoperite cu o membrană argintie-albicioasă. Atacul pe ştiuleţi determină scăderea considerabilă a producţiei de ştiuleţi.