Agronomice •  03.07.2025

PT315 și PT314- Hibrizi campioni de rapiță în județul Brăila

Marcat. Vedeți conținutul marcat Adauga la favorite
Ceva n-a mers bine. Vă rugăm să încercați din nou...

Ne aflăm la debutul campaniei de recoltare a rapiței, iar compania Corteva Agriscience a dat startul campaniei de prezentare a fermierilor campioni din acest an. Primii fermieri care au obținut rezultate foarte bune și titlul de fermieri campioni sunt domnii Remus Ștefan Podaru și Marian Podaru din județul Brăila. Aceștia au ales hibrizii de top PT315 și PT314, au aplicat tehnologii de cultură diferite și au obținut la proba cântarului producții mulțumitoare.

Domnul Remus Ștefan Podaru, fiul domnului Marian, lucrează 150 ha, rapiță a semănat după grâu, iar hibridul PT315 i-a oferit o producție de 4.930 kg/ha.

 “Am avut rapiță pe 35 ha, hibrizii PT315 și PT298, după recoltatul grâului, terenul a fost scarificat, apoi pregătit cu discul, iar la pregătirea terenului am administrat îngrășământ triplu 16 – 300 kg/ha. Apoi am semănat în data de 7 septembrie, iar a doua zi am irigat cu o cantitate de 85 l/mp. Nu am administrat nimic altceva culturii, după care am fertilizat în primăvară cu uree, 350 kg/ha, și într-o singură trecere cu drona, în jurul datei de 15 aprilie, am aplicat un tratament format dintr-un insecticid sistemic, unul de contact și fungicid. Nu am mai irigat, am avut ploaie, cca 150 litri și nu a fost cazul să mai intervenim în cultură”, a precizat domnul Ștefan Remus Podaru. Fermierul a mai precizat faptul că a fost foarte mulțumit de cum s-a comportat cultura pe parcursul vegetației, precum și de producția obținută. În această toamnă va semăna rapiță pe o suprafață de 30 ha și a ales din nou hibridul campion PT315.

Domnul Marian Podaru, fermier cu mai multă experiență, lucrează 62 ha, dintre care 31 ha le-a semănat cu rapiță. A ales hibridul PT314 și a obținut o producție de 4.700 kg/ha, pe o suprafață unde plantă premergătoare a fost grâul. Dumnealui a precizat faptul că a ales o tehnologie diferită de fiul său, a fertilizat o singură dată și nu a irigat.

“Am avut acest hibrid pe o solă odihnită, dacă pot spune așa, unde culturile premergătoare au fost fertilizate corespunzător, poate și de aici această producție foarte bună. Hibridul s-a comportat foarte bine, am fost foarte mulțumit de cum a arătat rapița pe parcursul vegetației și de producția obținută. Terenul a fost scarificat și acesta a fost un lucru bun, chiar dacă am fost reticent când am trecut la acest tip de agricultură și nu am mai arat, însă a fost un lucru bun pentru toate culturile. Apoi am pregătit frumos terenul, nu am spus foarte bine, ci frumos, cu discul și am semănat de Sf. Maria Mică. În toamnă am aplicat un singur erbicid, nu am irigat deloc, am avut noroc de ploaie și cultura a răsărit imediat, iar plantele au arătat foarte bine. Nu am intervenit deloc în cultură în toamnă, iar în primăvară am aplicat uree - 200 kg/ha și un tratament cu două insecticide și un fungicid pe care l-am dat cu drona. Am mai omis din tehnologie, poate era mai bine să mai fi fertilizat o dată, însă m-am gândit și la costuri. Am terminat recoltatul pe 29 iunie, a fost cea mai bună producție de rapiță pe care am obținut-o vreodată”, a declarat domnul Marian Podaru.  În această toamnă  va semăna 16 ha cu rapiță după cultură de grâu, însă nu s-a decis pe care dintre cei doi hibrizi îi va alege.

“Ne bucură faptul că în acest an am fost compania lider de piață la rapiță, iar rezultatele de la recoltat vor demonstra faptul că fermierii care au mizat pe hibrizii Pioneer, au făcut cea mai bună alegere. Este clar că hibrizii PT314 și PT315 au strălucit în această campanie, vor fi mulți fermieri care vor recolta mult mai mult decât și-ar fi imaginat sau sperat. Rezultatele vor vorbi de la sine, fermierii campioni pe care îi vom prezenta vor fi dovada reușitei și știm deja că sunt foarte mulți cei care ne vor alege și în campania din această toamnă, motiv pentru care le mulțumim și le dorim mult succes”, a declarat Maria Cîrjă, Marketing Manager Corteva Agriscience România și Republica Moldova.