Blog •  01.11.2022

Irigarea prin picurare - Cea mai performantă metodă de irigare

Marcat. Vedeți conținutul marcat Adauga la favorite
Ceva n-a mers bine. Vă rugăm să încercați din nou...

Nu incape indoială că irigațiile reprezintă punctul cheie in obținerea unei producții ridicate la cultura porumbului, din moment ce seceta este aproape anual prezentă la noi in țară.

   Există mai multe metode de irigare, de la cele mai simple ca irigarea prin inundare, la cele mai performante, precum irigarea prin picurare. In actualul context al scumpirii energiei, al crizei de apă și a scumpirii azotului, metoda cea mai performantă de irigare (și nu doar irigare-fertirigare) este irigarea prin picurare, care in ultimii ani și-a făcut apariția in sudul țării.

Are cateva avantaje imbatabile:

·         Aplicarea apei foarte uniform

·         Posibilitatea aplicării apei impreună cu fertilizanți

·         Fertirigare

·         Presiune redusă

·         Cantitate de apă mai mică

·         Control ușor asupra cantității de apă aplicate

Dar și dezavantaje:

·         Prețul instalării anuale a sistemului

·         Filtrarea apei

·         Atacul de rozătoare și păsări

·         Suprapresiunea

·         Montarea instalației

   Totuși nu incape indoială că in actualul context este cea mai potrivită/adaptată metodă de irigare. Fiind o metodă aparte de irigat este nevoie de o genetică adaptată pentru asemenea sistem.

   Ce trebuie să aibă un hibrid pentru a putea fi recomandat la picurare? Foarte simplu:

·         Toleranță la densități ridicate - peste 80.000 de plante recoltabile la hectar

·         Productivitate superioară

·         Toleranță la pricipalele boli ale culturii (aici chiar apar)

·         Tulpină foarte puternică.

   Genetica Corteva a demonstrat că are toate aceste calități, astăzi recordul mondial de producție este de peste 38 tone/ha la un hibrid Pioneer - P1197 AMX iar principala noastră recomandare este din aceeași mamă - P0937 hibridul cel mai adaptat și utilizat de fermierii ce irigă.

   Colegii noștri din echipa tehnică efectuează anual teste utilizand această tehnică de irigare, astfel incat putem să vă facem cele mai corecte recomandări din piață avand in vedere performanța ridicată a actualului portofoliu.

   In functie de ce doreste sa obțină fermierul, venin cu trei grupe de propuneri:

-          FAO 300-400:  P9415, P9944 și P9978 – productii de 14-16 t/ha , fără nevoie de uscare și consum redus de apă și îngrășământ

-          FAO 400- 500: P9911, P0260 și P0710 – productii de 16-18t/ha, consum moderat, uscarea este opțională după caracteristica anului.

-          FAO 500-550:  P0937, P1441 și P1551– productii de 18-22t/ha, cele mai mari producții, dar și investiția în apă și fertilizare va fi pe masură, de asemenea uscarea este necesară, în cele mai multe cazuri se va recolta la peste 18% U.

   Daca vorbim de irigare prin picurare, vorbim in realitate de performanță ridicată, iar când vine vorba de performanță, hibrizii de porumb Pioneer sunt câștigătorii clari și singurele produse ce deblochează accesul către producții record!

Andrei Ciocoiu - Category Marketing Manager Seeds Corteva Agriscience Romania si Moldova