Agronomice •  10.07.2025

Fermierii campioni la rapiță din județul Dolj

Marcat. Vedeți conținutul marcat Adauga la favorite
Ceva n-a mers bine. Vă rugăm să încercați din nou...

După mai mulți ani în care evoluția culturilor de toamnă a fost afectată de condițiile meteorologice, în campania aceasta fermierii din județul Dolj au înregistrat producții ridicate la rapiță. Performanța a fost posibilă datorită hibrizilor de la Corteva, iar fermierii care au mizat pe genetica Pioneer au devenit fermieri campioni.

 

Primul fermier campion din județul Dolj este domnul Alex Dinu, societatea Agro Vir, din localitatea Terpezița, care a obținut o producție de 4.850 kg/ha cu hibridul PT303.

“Lucrăm 220 ha, rapiță am avut 63 ha, dintre care 53 ha au fost semănate cu hibrizi Pioneer, iar pe 10 ha am avut alți doi hibrizi în probe. PT303 a fost semănat pe 40 ha, după cultură de grâu, terenul a fost scarificat superficial, apoi pregătit cu discul în două treceri, între aceste două intervenții am administrat îngrășământ 18.46.0 – 150 kg/ha. Am semănat în data de  5 septembrie, iar după răsărire am dat un erbicid pentru buruienile cu frunză îngustă, apoi am administrat Galera™ Super, iar ultima intervenție din toamnă a constat în administrarea a două insecticide, unul sistemic și unul de contact, plus un fungicid pentru a-i stopa creșterea. A doua fertilizare a fost în luna martie, atunci am aplicat uree - 240 kg/ha și au urmat administrările de insecticide. Prima, cu insecticid de contact și insecticid sistemic, imediat cum am putut intra în cultură, în funcție de evoluția temperaturilor. Apoi a urmat perioada acea de îngheț, imediat după am intervenit cu insecticide, unul sistemic și unul de contact, dar și Kinsidro™ Nutri pentru a-și reveni după perioada de stres. La două săptămâni, am dat iar insecticid sistemic și unul de contact, iar după trecerea florilor, am administrat fungicid și din nou insecticid sistemic și insecticid de contact. Cultura nu a fost irigată, iar cantitatea de apă din precipitații primită de la ieșirea din iarnă și până în data de 8 mai, a fost de 220 litri, dintre care cantitatea cea mai mare a fost între 28 aprilie și 8 mai, respectiv 180 litri”, a specificat fermierul campion.

Domnul Dinu se declară foarte încântat de acest hibrid, care i-a oferit în acest an vârfuri de producție și de peste 5.300 kg/ha, iar media pe fermă a fost mai mult decât mulțumitoare. Același hibrid l-a convins și anul trecut, atunci când voia să întoarcă cultura în primăvară, și chiar dacă nu i-a acordat o atenție prea mare, a obținut peste 3 t/ha, deși credea că va întoarce cultura. Acestea au fost motivele ce l-au determinat ca în această campanie să semene doar PT303 pe o suprafață de 100 ha.

Hibridul PT315 este cel care a performat în fermele domnilor Cristian Dinuț și Iulian Munteanu și a oferit o producție de 3.800 kg/ha.

“În cadrul societății Tudin Prod, din localitatea Cornu, domnul Dinuț lucrează 1.000 ha, iar rapiță a avut pe 120 ha. Cultura premergătoare a fost grâul pentru hibridul PT315, astfel terenul a fost dezmiriștit cu Tiggerul, apoi am intervenit cu un disc ușor și am administrat îngrășământ complex – 150 kg/ha, după care am semănat la sfârșitul lunii august. Am mai fertilizat cu uree - 180 kg/ha, la mijlocul lunii martie și ultima fertilizare a fost cu 130 kg/ha de azot, înainte de înflorit. În toamnă am aplicat un erbicid graminicid, în primăvară am erbicidat fie cu Galera™ Super, fie cu Korvetto™, nu mai știu exact pentru suprafața aceasta care dintre ele a fost, și am aplicat un fungicid. În ceea ce privește insecticidele, au fost în total 3 treceri, printre care și produsul Rapid®. În ceea ce privește apa, am avut puține precipitații, cred că au fost cel mult 200 litri. Recoltatul a început cu finalul lunii iunie și pot spune că am fost mulțumit de acest hibrid, am mai avut un alt hibrid competitor și am obținut jumătate din cantitate”, a declarat domnul Dinuț. Acesta a mai adăugat faptul că speră ca și în această toamnă să poată semăna cel puțin aceeași suprafață de rapiță și va alege genetica Pioneer.

În localitatea Orodel, domnul Iulian Munteanu lucrează 600 ha, rapiță a semănat pe      80 ha, două treimi din suprafață cu PT315 și diferența cu hibridul PT314.

“Întreaga suprafață de rapiță a fost semănată după grâu, astfel că terenul a fost scarificat, pregătit cu un disc greu, apoi am intervenit cu combinatorul și am semănat în perioada 15 septembrie – 1 octombrie. Nu am fertilizat deloc în toamnă, am avut o singură intervenție în jurul datei de 20 octombrie, cu un erbicid, un insecticid și o jumătate de doză de Keylate Bor.  Prima intervenție din primăvară, la finalul lunii februarie, a fost cu un insecticid pentru combaterea Ceutorhynchusului, apoi am fertilizat la început de martie cu uree 220 kg/ha, a urmat în data de 20 martie erbicidarea cu Korvetto™, după care am administrat un insecticid. În luna aprilie am mai administrat încă un insecticid, iar ultima intervenție a fost la înflorit, atunci când am administrat un fungicid, un insecticid și Keylate Bor”, a precizat fermierul. În ceea ce privește precipitațiile, domnul Munteanu a precizat faptul că au fost sub media ultimilor ani, iar recoltatul rapiței în ferma sa a fost în perioada 23 - 27 iunie. În funcție de evoluția vremii, fermierul campion intenționează să semene rapiță pe o suprafață de 120 ha, iar hibridul ales va fi PT315.

Hibridul PT314 a oferit rezultate foarte bune și în localitatea Poiana Mare, în cadrul IF Dobie Toader (foto ing. Buzatu Florin), respectiv o producție de  3.750 kg/ha.

Domnul Toader Dobie lucrează 560 ha, rapiță a semănat 120 ha, dintre care 50 ha cu hibridul PT314, unde cultura premergătoare a fost grâu.

“Am dezmiriștit și am intrat cu cultivatorul la cca. o săptămână, nu am aplicat erbicid pentru că a fost secetă și nu au răsărit buruienile, ele au apărut mai târziu. Am semănat rapița în    3 zile, începând cu data de 28 august, atunci am și fertilizat cu 18.46.0 – 200 kg/ha. Am mai fertilizat o dată cu azot în toamnă, 100 kg/ha, pentru a ajuta plantele și am erbicidat pentru combaterea samulastrei care a apărut mai târziu. În prima parte a lunii martie am mai fertilizat cu uree - 200 kg/ha și apoi am dat sulfat de amoniu – 100 kg/ha, la finalul lunii. În primăvară, prima intervenție a fost cu insecticid și îngrășământ foliar, după care, am tot mai intervenit cu insecticide, diverse combinații, cred că au fost trei treceri cu insecticide, precum și două aplicării cu fungicide. În ceea ce privește precipitațiile, am fost în optim în prima parte a primăverii, apoi au mai fost perioade de secetă, putem spune că din această cauză am avut o oarecare diminuare de producție, însă chiar și așa am avut rezultate bune”, a precizat fermierul campion, domnul Toader Dobie. În această campanie dumnealui intenționează să semene rapiță pe cca. 150 ha, suprafață ce poate varia în funcție de cum va putea pregăti terenul, tendința în ferma sa fiind aceea de a semăna o suprafață mai mare cu culturi de toamnă, din cauza secetei care afectează culturile de primăvară. 

Și domnul Nicușor Urziceanu a devenit fermier campion la rapiță datorită hibridului PT314 care i-a oferit o producție de 3.650 kg/ha.

“Lucrez 190 ha, iar rapiță am semănat după porumb pe o suprafață de 40 ha. Am intervenit doar cu un disc și apoi am semănat pe 10 octombrie cu o semănătoare Minimum Till, atunci când am și fertilizat pe rând cu 200 kg/ha de îngrășământ 18.46.0. Nu am mai avut altă intervenție în toamnă, în primăvară am fertilizat cu 400 kg/ha de azot, la începutul lunii martie și am aplicat două insecticide de contact și două sistemice, 4 treceri în total. Am mai administrat și bor în două treceri, dar și aminoacizi într-o singură trecere. Aceasta a fost toată tehnologia, nici precipitații nu am avut foarte multe, puțin peste 100 litri. Am recoltat în data de 15 iunie, a fost primul an când am semănat acest hibrid și pot spune că este unul bun, mai ales pentru ce lucrări am făcut eu. Toamna aceasta cred că voi semăna 40 ha, cel puțin așa intenționez și voi alege hibridul PT315”, a precizat domnul Urziceanu.