Agronomice •  23.10.2023

Fermierii campioni la rapiță cu hibridul PT298/Agile

Marcat. Vedeți conținutul marcat Adauga la favorite
Ceva n-a mers bine. Vă rugăm să încercați din nou...

Lansat în piața din România în anul 2021, hibridul PT298/Agile a devenit unul dintre hibrizii preferați ai cultivatorilor de rapiță. Astfel, alături de fermierii campioni din județele pentru care compania Corteva Agriscience a emis deja comunicatele cu producțiile obținute, în rândurile de mai jos este prezentată o nouă serie de agricultori ale căror rezultate merită felicitate.

“Hibridul PT298/Agile a intrat repede în grațiile fermierilor români, pe bună dreptate, spunem noi, deoarece este hibridul ce se remarcă prin productivitate ridicată, rezistență la scuturare și adaptabilitate la diferite medii de cultură, areale geografice și tehnologii aplicate. Noi spunem că datorită acestor factori, PT298 este un hibrid campion, deci fermierii care îl aleg devin fermieri campioni”, a punctat Maria Cîrjă, Marketing Manager România, Republica Moldova și Ungaria.

Startul fermierilor campioni cu hibridul PT298 este dat Denisa Pantelimon din localitatea Ciolănești, județul Teleorman, care lucrează, în familie, 3.500 ha. Rapița a ocupat o suprafață de 1.200 ha campania trecută, dintre care 700 ha au fost semănate cu hibridul PT298, iar producția obținută pe 52 ha a fost de 4.820 kg/ha. “Semănatul rapiței a avut loc la începutul lunii septembrie, iar în ceea ce privește lucrările terenului, am ales și aratul, însă într-o proporție mai mare am scarificat. Am avut o tehnologie bine stabilită în fermă care a cuprins trei tratamente de bază, însă țin să menționez că nu am irigat, am avut noroc în acest an de ploi la timpul oportun. În ceea ce privește recoltatul, acesta a avut loc în jurul datei de 10 iulie. Am fost mulțumiți de acest hibrid, l-am ales și pentru această campanie alături de hibridul PT303”, a declarat Denisa Pantelimon. 

Fermier campion cu hibridul PT298 este și domnul Alin Barboni din județul Hunedoara, localitatea Totești, care a recoltat o producție de 4.580 kg/ha. “Lucrez 85 ha, dintre care 15 ha au fost semănate cu rapiță, după grâu. După recoltatul grâului terenul a fost scarificat, apoi am intervenit cu discul greu și pentru nivelare cu un disc ușor. La pregătirea terenului am administrat îngrășăminte 18.46.0 – 130 kg/ha și apoi am semănat în data de 13 septembrie. În toamnă, singura intervenție în cultură a fost administrarea unui insecticid de contact. În primăvară au mai fost două treceri cu insecticide și una cu fungicidul Capartis. Atunci când am administrat fungicidul, am adăugat și un biostimulator. În ceea ce privește fertilizarea, am administrat, la începutul lunii martie, uree – 200 kg/ha. Am avut noroc de ploaie, cultura s-a comportat bine, am avut o producție bună și am ales hibridul PT298 și în această campanie pentru 25 ha”, a precizat domnul Barboni.

 

Următorul fermier campion este domnul Carol Costandache din Perieți, județul Ialomița, care a obținut o producție 4.114 kg/ha. Acesta lucrează 2.500 ha, rapiță a semănat anul trecut după porumb, pe o suprafață de 400 ha. “Aplicăm în fermă tehnologie No Till, iar semănatul a loc în perioada 15-20 septembrie, atunci am și fertilizat cu îngrășământ 18.46.0 – 200 kg/ha. În toamnă au fost trei intervenții în cultură, am aplicat insecticide, foliar pe bază de bor, dar și regulator de creștere. Mai apoi, în primăvară, am fertilizat cu uree - 300 kg/ha la începutul lunii martie, am aplicat trei tratamente cu fungicid, la care am mai am adăugat și îngrășământ foliar și insecticide. Una dintre intervenții a cuprins și insecticidul Inazuma. Am recoltat la începutul lunii iulie și pot spune că a fost un an bun, hibridul s-a comportat bine. Și toamna aceasta am semănat acest hibrid, dar și hibrizii noi PT314 și PT315, în total 125 ha”, a afirmat fermierul campion.

Un alt fermier campion este domnul Ionuț Cosmin Boboc din localitatea Vârtoapele, județul Teleorman, care a recoltat o producție de 4.070 kg/ha. “Cele 35 ha cu rapiță au fost semănate după cultură de grâu, astfel terenul a fost scarificat, apoi pregătit cu discul și combinatorul. Am fertilizat cu 18.46.0 – 150 kg/ha și am semănat în data de 27 august. În toamnă am administrat un erbicid pentru combaterea buruienilor monocotiledonate și un insecticid. În data de 2 martie am fertilizat cu uree – 200 kg/ha, iar la început de aprilie am mai administrat azotat de amoniu – 200 kg/ha. În primăvară am aplicat erbicidul Galera Super, apoi un foliar pe bază de bor și un insecticid. La înflorire am administrat insecticid și fungicid, iar atunci când plantele erau 80% înflorite, un fungicid și un insecticid. Recoltatul a avut loc în jurul datei de 10 iulie și am fost mulțumit de producția obținută”, a punctat domnul Boboc.