Agronomice •  26.09.2023

Frângerea pedunculului înainte de maturitatea porumbului

Marcat. Vedeți conținutul marcat Adauga la favorite
Ceva n-a mers bine. Vă rugăm să încercați din nou...

Puncte-cheie:

•   Aplecarea știuletelui la porumb înainte de maturitate este cel mai frecvent asociată cu stresul secetei de la sfârșitul sezonului, care provoacă o pierdere a turgescenței celulare și prăbușirea tijei știuletelui.

•   Punctul de frângere din tijă este adesea strâns sever, ceea ce poate limita alimentarea știuletelui cu zaharuri, necesar pentru completarea umplerii bobului.

•   Dacă fluxul de zaharuri către știulete scade suficient de mult, poate declanșa formarea prematură a punctului  negru și sfârșitul umplerii bobului.

Știuleții lăsați înainte de maturitatea porumbului

•   Este ceva obișnuit ca știuleții de la plantele de porumb să se lase după maturitatea fiziologică și înainte de recoltare (Figura 1).

•   Atâta timp cât știuletele nu cade de pe plantă, aceasta nu este o problemă - un știulete aplecat este mai capabil să piardă apa, ceea ce poate reduce riscul de putrezire a știuleților și de viviparitate (bobul încolțit pe știulete) dacă condițiile devin calde și umede înainte de recoltare.

•   Cu toate acestea, aplecarea știuletelui înainte de punctul negru nu este un semn bun. Probabil înseamnă că planta a suferit un stres sever la sfârșitul sezonului și umplerea bobului se oprește.

•  Cu cât acest lucru are loc mai devreme în procesul de umplere a bobului, cu atât este probabil ca impactul asupra producției să fie mai mare.

 

Figura 1. Este normal ca știuleții maturi să se încline în jos înainte de recoltare.

Figura 2. Știuleți cu peduncul frânt la plantele care au suferit căldură severă de sfârșit de sezon și stres cauzat de secetă. Știuleții acestor plante erau la aproximativ 50% din linia de lapte, ceea ce înseamnă că aproximativ 12-15% din producție s-ar pierde dacă umplerea bobului s-ar termina în acest moment. Corteva Agriscience Johnston Field Research Center, Johnston, IA. August 30, 2023

Ce cauzează aplecarea prematură a știuletelui?

•   Aplecarea știuletelui înainte de maturitate este cel mai frecvent asociată cu stresul de secetă de la sfârșitul sezonului (Figura 2).

•   Pierderea turgescenței celulare din cauza deficienței de apă în plantă poate duce la o defecțiuna structurală a pedunculului știuletelui.

•   Canibalizarea carbohidraților din țesuturile vegetative poate juca, de asemenea, un rol, deoarece planta realocă resursele din tulpină în timp ce se luptă să umple boabele.

•   Pe măsură ce pedunculul se slăbește, sub forța gravitației, știuletele în cele din urmă se prăbușește .

•   Punctul de frângere din tijă este adesea gâtuit  sever, limitând fluxul de carbohidrați în știuletele în curs de dezvoltare (Figura 3).

•   Plantele cu știuleți mai grei prezintă un risc mai mare de aplecare prematură a știuletelui. Acest lucru poate rezulta din condițiile favorabile din timpul umplerii timpurii a bobului - determinând planta să aibă un știulete mare – urmate de stres sever la sfârșitul sezonului.     

Figura 3. Tija știuletelui ciupită

Figura 4. Prim-plan al unui peduncul de știulete frânt pe o plantă care a suferit stres sever de secetă la sfârșitul sezonului, care a dus la aplecarea știuletelui înainte de maturitatea fiziologică. Tija ciupită restricționează fluxul de zaharuri în știuletele în curs de dezvoltare. Johnston, IA. August 30, 2023.

Flux restricționat de zaharuri către știulete

•   Odată ce știuletele se apleacă, tija știuletelui ciupită poate restricționa fluxul de zaharuri în acesta. Dacă fluxul scade suficient de mult, se declanșează formarea prematură a stratului negru și un sfârșit timpuriu al umplerii cu boabe (Figura 4).

•   Formarea stratului negru este legată de capacitatea plantelor de a menține o aprovizionare continuă cu zaharoză pentru boabele în curs de dezvoltare. Orice întrerupere a acestei aprovizionări care face ca fluxul de zaharoză să scadă sub un prag minim poate declanșa formarea timpurie a stratului negru.

•   Impactul asupra randamentului terminării timpurii a umplerii bobului depinde de stadiul de umplere cu boabe când are loc (Figura 5).

Riscul de lăsare a știuletelui

•   Un peduncul slab  al știuletelui poate crește riscul de cădere a acestuia înainte de recoltare.

•   Câmpurile cu aplecarea știuleților înainte de maturitate ar trebui monitorizate înainte de recoltare, astfel încât să poată fi prioritizate dacă începe să apară lăsarea știuleților.

Figura 6. Stresul sever de la sfârșitul sezonului poate slăbi tulpinile și tijele știuleților, deoarece plantele remobilizează carbohidrații pentru a umple știuletele.