Agronomice •  11.03.2021

CLOSER™ – Solutia perfecta pentru combaterea afidelor din culturile de cartof

si diminuarii transmiterii virusurilor la cartof - Republica Moldova

Afidele in cultura de cartof pot provoca daune in mod direct datorita hranirii cu seva si indirect prin transmiterea virusurilor, cum ar fi: virusul Y, virusul rasucirii frunzelor, virusul M, S si altele.

Prevenirea aparitiei virusurilor in procesul de producere de samanta de calitate este si trebuie sa fie o preocupare de baza a fermierilor. Astfel, managementul controlului afidelor devine din ce in ce mai important.

Virusurile sunt transmise de mai multe specii de afide care sunt vectori ai transmiterii virusurilor in aproximativ 80% din cazuri. Trebuie sa stim ca o singura generatie de afide poate consuma 30-40 tone de seva elaborata.

De exemplu, virusul Y al cartofului este raspandit de cel putin 25 de specii de afide.

Pentru combaterea cu succes a afidelor din culturile de cartof si varza compania Corteva a lansat incepand cu anul 2020 insecticidul CLOSER™, care are la baza o substanta activa noua, sulfoxaflor, denumita sub numele de brand Isoclast™ active.

Insecticidul CLOSER™ pe baza de Isoclast™ active este omologat la doza de 0.2L/ha, atat la cartof cat si la varza.

La cartof se recomanda aplicarea a 2 tratamente, inainte si dupa inflorit, iar la varza se recomanda 1 tratament pe sezon.  Indiferent de cultura trebuie sa se respecte timpul de pauza de 7 zile inainte de recoltare.

Insecticidul CLOSER™ pe baza de Isoclast™ active are cateva caracteristici care il disting pe piata insecticidelor:

  1. Are efect de soc si rezidual exceptional, insectele fiind combatute in 2-3 zile de la aplicare;
  2. Are o stabilitate foarte buna la razele UV si este foarte rezistent la spalare;
  3. De asemenea, in momentul in care este diluat in apa cu ph-uri diferite dovedeste o stabilitate foarte ridicata;
  4. Datorita actiunii sistemice si translaminare insecticidul patrunde si sub frunze, intre plante si lastari, asigurand astfel controlul eficient al afidelor ascunse;
  5. Isoclast active se diferentiaza de alte solutii datorita faptului ca este foarte eficient impotriva insectelor rezistente la alte tipuri de insecticide;
  6. CLOSER™ este compatibil cu alte produse si se degradeaza rapid in sol si nu persista in mediul inconjurator.           

Isoclast™ active este cea mai eficienta solutie pentru combaterea insectelor cu aparat bucal de intepat si supt, precum afidele.

Aplicarea insecticidului CLOSER™ pe baza de Isoclast™ active asigura combaterea afidelor si contribuie eficient la diminuarea riscului transmiterii virusurilor, avand impact pozitiv asupra productiilor mari si de calitate.